Main menu

header

610 33 1de Dana Georgescu

Un păianjen nedocumentat până acum a fost descoperit de o echipă de cercetători din India. Pentru că această creatură seamănă foarte mult cu jobenul magic din seria de succes „Harry Potter”, care îi repartiza pe elevi în cele patru case de la școala de magie Hogwarts, oamenii de știință i-au dat un nume special.

Seamănă cu Jobenul Magic din școala de vrăjitori

Câțiva fani ai seriei „Harry Potter”, creată de autoarea J.K. Rowling, au descoperit un păianjen de 7 milimetri, de o formă ascuțită și nocturn, în octombrie 2015, în timpul cercetărilor din Munții Ghats de Vest, din sud-vestul Indiei. „Ne-am spus: «Acest mic păianjen ciudat are exact aceeași formă ca Jobenul Magic»”, a declarat pentru AFP omul de știință Javed Ahmed. „Am făcut un pact că dacă acest păianjen se va dovedi o specie nouă, o vom numi în onoarea Jobenului Magic”, a adăugat Ahmed. Descoperirea lor a fost confirmată în luna iunie a lui 2016.

J.K. Rowling a răspuns la anunț

Ahmed și colegii săi au decis să numească acest păianjen Eriovixia gryffindori. În universul Harry Potter, Godric Gryffindor (cercetaș) este fondatorul casei cu același nume și proprietar al Jobenului Magic. Este chiar casa în care va fi repartizat de joben copilul Harry Potter în momentul în care ajunge la școala de vrăjitori Hogwarts. J.K. Rowling nu a întârziat să răspundă acestei frumoase descoperiri. „Sunt foarte onorată! Felicitări pentru descoperirea unui nou animal fantastic!”, a postat autoarea seriei „Harry Potter” și a scenariului pentru filmul „Bestii fantastice și unde pot fi găsite” („Fantastic Beasts and Where to Find Them”).

DE REŢINUT. Păianjenul-cercetaș nu este prima specie al cărei nume e inspirat din cultura populară. În 2009, un păianjen galben din Malaiezia a primit numele starului rock David Bowie. O muscă cu partea posterioară aurie a fost botezată Scaptia beyonceae după celebra cântăreață.