Main menu

header

613 25 2de Roxana Istudor

Hamsterii și porcușorii de Guineea sunt deosebit de drăguți și de răspândiți în căminele iubitorilor de animale care doresc să le acorde tot ce e mai bun pentru a trăi fericiți și a bucura familiile cât mai mult timp. Pentru aceasta este nevoie să se urmeze câteva reguli de îngrijire și de hrănire astfel încât să nu apară probleme de sănătate, după cum spune doctor în medicină veterinară Constantin Daniel Lescai.

Micozele cutanate, una dintre problemele frecvente

Porcușorii de Guineea și hamsterii nu trăiesc mult - circa 5-7 ani în cazul primilor și aproximativ 3 ani în cazul celor din urmă (deși au existat situații în care au depășit aceste praguri) -, iar hrănirea și îngrijirea lor corecte sunt două componente esențiale în ceea ce privește starea de sănătate și longevitatea. Dacă apar anumite probleme pe piele sau pe blană, acesta poate fi un semn de boală și trebuie efectuat un consult medical veterinar.

Cel mai des întâlnite probleme de sănătate la aceste rozătoare sunt: micozele cutanate, abcesele dentare sau subcutanate și diareea. Una dintre afecțiunile comune este așa-numita boală a cozii umede. Pe lângă aspectul pielii şi blănii din zona posterioară, animalul care are această afecţiune se va deplasa greoi, va prezenta sensibilitate abdominală, va elimina scaune diareice, va fi apatic şi va refuza mâncarea. „Acest lucru este cauza unei eliminări constante de scaune diareice, contrar aspectului obişnuit al fecalelor de rozătoare”, ne-a spus medicul veterinar. „Acest fenomen neplăcut apare mai ales ca urmare a unor dezechilibre la nivel de floră intestinală în urma unor indigestii sau infecţii gastrointestinale. Pericolul constă în apariţia deshidratării şi, odată cu aceasta, a dezechilibrelor hidroelectrolitice şi a intoxicaţiilor cu punct de plecare în zona intestinală”, a completat specialistul.

Igiena este foarte importantă

Pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate, trebuie acordată zilnic atenţie stării generale a lor. „Trebuie să fiţi mereu atenți la cât de alert și de vioi este hamsterul dumneavoastră. Lipsa de vioiciune, lipsa apetitului, prezența diareii pot fi semne de boală”, susține specialistul. Porcușorii de Guineea și hamsterii nu necesită toaletare, deoarece se îngrijesc singuri. Totuși, este indicată tăierea vârfului unghiilor și supravegherea lungimii dinților - în cazul în care aceștia din urmă sunt prea mari, trebuie să vă adresați medicului veterinar. Pentru a avea rozătoare sănătoase, curățați cușca periodic, schimbați talașul când este ud, asigurați-vă că au mereu mâncare și apă și nu ezitați să le lăsați libere, sub supraveghere, ca să facă mișcare și să exploreze, astfel încât să nu se plictisească. Hrana trebuie să fie variată, completă şi echilibrată, asigurând necesarul de vitamine şi de minerale zilnic, fără germeni patogeni şi substanţe dăunătoare. Totuși, nu orice le este indicat porcușorilor de Guineea și hamsterilor. „Există câteva lucruri de ocolit precum unele legume așa cum sunt fasolea, ceapa, usturoiul și roșiile, dar și ciocolata ori alimentele prăjite sau ce au suferit diverse procedee de procesare”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Atenţie! Aceste animale sunt extrem de sensibile la temperatura din mediul înconjurător, la zgomote puternice, la anumite alimente și la dozajele medicamentelor