Main menu

header

613 24 2de Dana Georgescu

Salvarea nesperată a celor trei cățeluși albi dintre ruinele Hotelului Rigopiano, din centrul Italiei, care a fost pus la pământ de o avalanșă masivă produsă recent - eveniment în care cel puțin șase persoane și-au pierdut viața -, a redeșteptat speranțele salvatorilor care continuau fără încetare operațiunile de căutare pentru găsirea celor 23 de persoane încă declarate dispărute la acea dată. Totodată, imaginile cu cei trei supraviețuitori canini au trezit și interesul pentru această superbă rasă de câini.

O rasă îndrăgită și de romanii din Antichitate

613 24 3Italia este o țară greu încercată, dar care are nenumărate motive de mândrie la nivel internațional. Unul dintre acestea este câinele din rasa Ciobănesc de Maremma-Abruzzo. Pe numele original Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese, această rasă indigenă din centrul Italiei, în special din regiunea muntoasă Abruzzo și Maremma, a fost dintotdeauna cel mai bun prieten al păstorilor, după cum arată și numele său. Descrieri ale acestui câine alb, de o frumusețe aparte, sunt găsite în literatura din Roma Antică, iar exemplare din această rasă apar în sculpturi și picturi din Antichitate și până în prezent, un semn în plus că aprecierea pentru aceste exemplare a dăinuit peste secole.

Născut pentru a păzi alte animale

Ciobănescul de Maremma-Abruzzo este masiv, cu aspect falnic. El cântărește circa 45 de kilograme și are o înălțime de aproximativ 73 de centimetri. Blana sa este lungă și groasă, albă, dar poate avea și pete galbene ori portocalii. Ca orice Ciobănesc, este un câine inteligent, descurcăreț, protector și independent. Iubește natura și libertatea, motiv pentru care este recomandat celor care îi pot oferi spațiu - în special la munte - în care să exploreze și în care să nu stea singur, deoarece, la bază, este un animal cu menirea de a proteja turmele de oi și pe păstori. Este necesar să fie dresat de mic, deoarece mai târziu poate deveni agresiv cu persoanele străine. Îi place să alerge, să comunice și să aibă misiunea de a păzi alte animale. Este un câine curajos, echilibrat și prietenos, însă nu are obiceiul să se atașeze foarte evident de stăpân, el exprimându-și grija și iubirea prin îndeplinirea misiunii de pază.

Are nevoie de mult spațiu pentru a fi fericit

Pentru că este un câine foarte activ, are nevoie de hrană suficientă și de bună calitate. De asemenea, trebuie îngrijit constant, deoarece frumoasa lui blană bogată se murdărește și se încâlcește ușor. Ciobănescul Maremma-Abruzzo este un câine care nu prezintă probleme speciale de sănătate dacă i se oferă suficient spațiu în care să se simtă fericit. O femelă poate naște între șase și nouă pui. Fiind câini de talie mare, aceștia au nevoie de îngrijire specială pentru ca în primul rând osatura să li se dezvolte armonios. Dacă i se oferă condiții optime de viață și îngrijire medicală la intervale regulate, poate trăi chiar și 13 ani.