Main menu

header

614 28 1de Roxana Istudor

Echilibrul om-natură este în multe cazuri foarte dificil de menținut. Animalele nu înțeleg prezența oamenilor în spații tot mai extinse care au aparținut sălbăticiunilor și uneori reacționează invadând orașe și terorizând locuitorii cu prezența și reacțiile lor imprevizibile.

Foame și furie

În 2012, imagini cu invazia de ciori din California, localitate din Pennsylvania, făceau înconjurul lumii și duceau cu gândul la celebrul film al lui Hitchcock. Dar nu era nimic regizat. Potrivit localnicilor care au fost nevoiți să facă față situației, zgomotul pe care îl făceau păsările era peste orice limită. În final, ciorile au fost izgonite prin împrăștierea de fum.

Nu la fel de ușor a fost pentru cetățenii din Luchegorsk, Siberia, care în 2015 s-au trezit cu 36 de urși negri flămânzi pe străzi. Sălbăticiunile nu s-au dat în lături de la nimic și s-au înregistrat numeroase ciocniri violente cu oamenii, care au fost nevoiți să împuște cele mai agresive exemplare. Din păcate, până să se întrunească o forță care să rezolve situația, patru localnici și-au pierdut viața.

Batalioane de asalt

614 28 26.000 de cămile însetate poposeau în anul 2009 în mijlocul comunității din Docker River, Australia. Era efectul direct al lăsării în libertate - și la înmulțire necontrolată - a acestor animale aduse cândva pentru folosul oamenilor. În căutarea lor disperată, cămilele au contaminat proviziile orașului, au demolat garduri și au avariat depozite. Autoritățile nu au găsit altă soluție decât aceea de a împușca animalele din elicopter, spre indignarea opiniei publice din toată lumea.

Kakara Island este un exemplu tipic de asalt al animalelor și de revendicare cu succes a unui teritoriu locuit de oameni. Mai exact, aici, cei 100 de locuitori au fost înconjurați, în primăvara lui 2016, de o armată de porci mistreți sosiți aici după ce au înotat trei kilometri, de pe insula apropiată, apoi s-au înmulțit în neștire în ultimii 15 ani. În prezent, sunt trei mistreți la fiecare japonez din localitate și deja a început să se pună problema evacuării… cetățenilor!

În luna aprilie 2016, Essienimpong și Kwaaso, două mici localități din Ghana, se trezeau cu sute de șerpi negri prin dormitoare, băi, bucătării și dulapuri. Erau cu sutele, apăreau de peste tot, iar panica era la ordinea zilei. Disperați, localnicii au ucis zeci de târâtoare, dar nu reușeau să dea de capătul situației. Când au intervenit autoritățile și au scos șerpii din case cu ajutorul fumului, s-a văzut că erau peste 300. Oamenii sunt și acum convinși că nopțile de amor illicit din tufișuri au provocat mânia zeilor, care au trimis șerpii să-i pedepsească…

Hoardele de giganți

614 28 4Una dintre cele mai ciudate consecințe ale luptei oamenilor cu virusul Ebola în Africa a fost invazia elefanților, consemnată în 2015 în Jageloken, Liberia. Tăierea masivă a pădurilor care le asigurau habitatul, în ciuda legislației care interzice acest lucru pentru a opri teribila boală, le-a îndemnat pe uriașele pachiderme s-o ia razna printre casele oamenilor. În condițiile în care vânatul și hăcuitul arborilor continuă, este de așteptat ca incidente de acest tip să se repete.

Tot din cauza modificărilor pe care le aduce omul tot extinzându-se, precum și din pricina micșorării banchizei, urșii polari din Golful Hudson, care și-au pierdut spațiile de vânătoare și implicit de supraviețuire, au luat drumul orașului Churchill, în căutare de hrană. Problema nu este simplă, cunoscut fiind faptul că aceste animale sunt feroce și eventual, mânate de foame, pot recurge la canibalism. Doar în anul 2013 s-au înregistrat 168 de cazuri de interacțiuni directe cu localnicii. Și nu au fost deloc plăcute, soldându-se cu rănirea gravă a acestora. Autoritățile au decis să le permită vânătoarea în anumite spații dedicate, pentru a le abate atenția de la comunitățile cu oameni.

Sub asediu poate fi considerat și orașul Batemans Bay, din New South Wales, invadat de 100.000 de lilieci uriași care îi țin pe locuitori prizonieri în propriile case. Nici fumul și nici cele 2,5 milioane de dolari cheltuiți pe mijloace pentru a-i îndepărta nu au dat rezultate până în prezent.