Main menu

header

de Roberta Ion

Prezentatorul „Poveştirilor de noapte” de la Acasă TV, Mircea Solcanu, şi-a cumpărat în urmă cu două luni un superb pui de Yorkshire Terrier, pe nume Rich. Anul trecut, vedeta de televiziune l-a pierdut pe Happy, un Foxterrier cu păr sârmos, pe care îl avea de mulţi ani.

„Dispariţia lui Happy este încă un mister”
- Anul trecut ai rămas fără Happy. Ce s-a întâmplat, mai exact?
- Happy a însemnat ceea ce eu am numit „familia mea” timp de mulţi ani. Îl aveam încă de pe vremea când locuiam la Constanţa şi, chiar dacă pare greu de crezut, am învăţat multe de la el. Nu voi uita niciodată cum mă aştepta acasă în faţa uşii sau cum ştia că trebuie să fie cuminte doar când îi cântam celebrele versuri din „Veronica”: „De ce nu se doarme la ora aceasta?”. Dispariţia lui este încă un mister pentru mine şi prefer să nu mă gândesc la asta. Ştiu doar că într-o zi am avut ceva de făcut şi l-am lăsat în grija vecinei mele. Nu pot să uit nici acum privirea lui atunci când am plecat...

„Un căţel dependent de afecţiune”
- Acum, un alt patruped i-a luat locul. Te-a făcut să uiţi de Happy?
- Rich nu este un înlocuitor. Este un alt suflet. Dacă ar fi să fac o comparaţie între ei, Happy mi-a fost ca un frate, iar Rich este copilul meu. Îl am de două luni şi e adorabil. Arată ca o jucărie, aleargă toată ziua prin casă şi se ceartă cu covorul sau cu pragul uşii şi adună toate şosetele în mijlocul livingului, iar atunci când sunt plecat de acasă doarme pe papucii mei.

- Ai fost cu el la veterinar?
- Da, pentru că a venit din canisă, unde a fost născut cu otită şi conjunctivită. Aşa că a trebuit să mergem la veterinar. Am fost cu el la doctor pentru vaccinurile obişnuite.

- Necesită o îngrijire specială?
- Are nevoie de atenţie specială, pentru că este un căţel dependent de afecţiunea oamenilor.

- De câte ori pe zi te scoate Rich la plimbare?
- Încă nu îl las să umble pe afară, pentru că este mic şi îmi este frică să nu se îmbolnăvească, aşa că i-am cumpărat nişte absorbante şi i-am pus câte unul în fiecare cameră. A învăţat la ce folosesc, aşa că nu am probleme cu mizeria prin casă. În general, îl iau cu mine când plec de acasă mai mult, însă, dacă lipsesc pentru scurt timp, nu îmi fac probleme, pentru că e tare cuminte şi îl pot lăsa singur.

Doarme cu stăpânul
- Unde doarme Rich?
- Deşi i-am cumpărat şi un pătuţ, şi o căsuţă, Rich doarme cu mine în pat. E un răsfăţat.

- Câte mese pe zi are şi ce anume mănâncă?
- Acum nu îi mai contorizez mesele, însă imediat după ce l-am cumpărat a avut nevoie de multă atenţie şi primea lapte şi preparate speciale pentru căţeluşi o dată la şase ore. Era atât de mic, încât îl ţineam în palmă.

- Am văzut că îl iei cu tine la emisiune. Cu siguranţă colegii tăi se bat pe el.
- Într-adevăr, este mascota redacţiei şi nu scapă de niciunul dintre colegii mei, care îl adoră. Sper însă să nu ajungă foarte răsfăţat, că, dacă nu ne mai înţelegem, apoi ne supărăm.

„Are o grămadă de ţinute foarte moderne”
- E la modă ca şi animăluţele de casă să viziteze salonul de înfrumuseţare. Pe Rich îl duci la coafor?
- Încă nu, pentru că până luna asta nu am avut voie nici să îl spăl. Cu siguranţă va fi un răsfăţat din acest punct de vedere, mai ales că merge cu mine peste tot.

- Îi vei face hăinuţe în ton cu moda canină?
- Are deja o grămadă de ţinute foarte moderne pe care le-a primit de la actriţa Laura Cosoi, de la căţelul ei, Jazz, de când era mic.

- Are zgărduţă personalizată? Ce alte accesorii te-ai gândit să îi iei?
- Încă nu are o zgărduţă personalizată, dar are una cu clopoţel… pentru pisici, pentru că Rich este foarte mic. M-am decis însă să îi cumpăr de la Londra o mulţime de accesorii.

- Rich te va însoţi şi în vacanţele de peste hotare?
- Da, bineînţeles. Rich o să meargă cu mine în toate vacanţele. Chiar în zilele următoare mă pregătesc să plec la Londra şi nu îl voi lăsa acasă. Dar mai întâi trebuie să verific legislaţia britanică în domeniul animalelor.