Main menu

header

623 21 1de Cătălina Tăgârță şi Cristian Blănuţă

Jucăușe, pufoase și oacheșe, animalele de companie pot ajunge într-un timp foarte scurt cei mai bun prieteni pe care i-ați avut vreodată. Dacă vreți să vă măriți familia și v-ați gândit să adoptați un necuvântător, indiferent pentru ce rasă sau specie optați, e important să vă documentați bine înainte de a-l aduce acasă și să vă asigurați că sunteți capabili să îi oferiți tot ce îi trebuie, că aveți cu cine să îl lăsați dacă plecați din localitate în weekenduri, că vă faceți timp să îl duceți periodic la vaccin și că îi veți oferi dragoste necondiționată. Dacă nu sunteți dispus să vă treziți la 5:00 dimineața să ieșiți în parc cu un câine, iar pisicile nu sunt neapărat pe placul dumneavoastră, ce-ați zice de un… iepuraș?

Pot fi învățați să folosească litiera

Iepurii pot fi animale de casă excelente. În general, sunt curați și de multe ori pot fi învățați să folosească o cutiuță în care să își facă nevoile. Sunt docili, extrem de jucăuși, interacționează bine cu oamenii, atât timp cât nu sunt apucați de urechi sau smotociți prea tare (astfel încât să îi speriați) și pot manifesta afecțiune. Însă, înainte de a cumpăra unul, e bine să țineți cont de câteva aspecte referitoare la hrană, cușcă și noțiuni elementare de îngrijire. Cumpărați cușca abia după ce stabiliți ce tip de iepuraș vreți să adoptați. Unul de talie mică poate fi crescut ușor într-un apartament, fiindu-i suficientă o căsuță de mărime medie, în timp ce unul de talie mare va necesita un spațiu pe măsură, îngrădit cu gărduleț, și e de preferat să îl luați doar dacă locuiți la curte. Atenție, însă! Cușca trebuie să fie suficient de spațioasă pentru a-i permite urecheatului să țopăie în voie. Contrar opiniei generale, potrivit căreia iepurii sunt tot timpul puși pe fugă, veți observa că cei de casă sunt nu doar pufoși, ci și prietenoși și vor fi tentați să dispară din peisaj doar dacă simt un pericol iminent.

Cușca se curăță cel puţin o dată pe săptămână

623 21 2În ceea ce privește igiena spațiului de locuit, asigurați-vă că aveți timp să curățați temeinic cușca, cel puțin o dată pe săptămână. Asta înseamnă să lăsați prietenul de companie hoinar pentru câteva ceasuri și să igienizați atât podeaua, cât și celelalte elemente integrate în componența cuștii - ușa, jucăriile, recipientele pentru hrană etc. Dacă nu știți exact cum să faceți asta, cereți sfatul vânzătorului din pet-shop-ul din care cumpărați cușca. Dacă animalul își face nevoile prin casă, curățați locul respectiv cu oțet alb și cu detergent, pentru a îndepărta mirosul. Atenție! În cușcă trebuie să așterneți o „pătură” din fân special, comestibil, din care să poată ronțăi, și să îi lăsați jucării potrivite, ca să nu se plictisească atunci când e singur. De asemenea, cușca trebuie să fie prevăzută și cu o lădiță specială pentru mizerie, care trebuie curățată zilnic. Pentru a obișnui iepurele cu lădița, trebuie să aveți puțină răbdare și ceva timp la dispoziție. Atunci când este mic, încercați să-l supravegheați și să-l „prindeți” în momentul în care se pregătește să își facă nevoile. Duceți-l repede în lădiță și lăsați-l acolo. Dacă faceți asta o perioadă, în timp va învăța care este locul unde trebuie să își rezolve necesitățile fiziologice.

Au nevoie zilnic de hrană și apă proaspătă

Dacă pentru peștii din acvariu există mâncare de vacanță, care se dezintegrează treptat, țineți cont că iepurașii au nevoie zilnic de hrană și de apă proaspătă. Dacă nu le puteți oferi îngrijirea de care au nevoie, mai bine vă reorientați către un alt animal de companie. Hrana poate consta în grăunțe pentru iepuri, pe care le găsiți în pet-shop-uri, dar și fân și legume și fructe proaspete, pe care iepurașul le va devora cu mare plăcere. În niciun caz să nu îi dați dulciuri! Chiar dacă le va consuma cu nesaț, acestea îi vor face rău pe termen lung. Dacă aveți de unde, puteți să îi oferiți zilnic ramuri de măr proaspăt, culese din copac, însă evitați-le pe cele de cireș, piersic, cais și prun, întrucât sunt toxice pentru iepure. De asemenea, evitați să îi dați salată verde dacă suspectați că este stropită cu diverse îngrășăminte!

Expresia ochilor reflectă starea de sănătate

Sub nicio formă nu adoptați iepurele până nu e înțărcat și nu îl lăsați singur cu animale de pradă! În fiecare seară, când veniți de la serviciu/școală, e indicat să îi dați drumul prin casă timp de cel puțin o jumătate de oră. Iepurii sunt animale vioaie, care au nevoie să facă mișcare. Nu uitați însă să îl supravegheați permanent, să nu atenteze cumva la pantofii preferați sau la cablurile care îi ies în cale. De fel, iepurașii sunt destul de distructivi, în sensul că rod mai tot timpul câte ceva și nu știu să facă diferența între a roade morcovi sau cabluri de electricitate ori piese de mobilier. Pentru a vă asigura că micul prieten este în parametri normali, faceți o vizită la medicul veterinar, care vă va pune la curent cu vaccinurile necesare și vă va oferi sfaturi suplimentare cu privire la îngrijirea corectă a animăluțului - care are o durată de viață de până la 12-15 ani. Dacă într-o zi observați că expresia ochilor nu mai este luminoasă, iar blana nu mai e moale și pufoasă, adresați-vă medicului; acestea sunt semne clare că starea de sănătate este în pericol. Dacă iepurașul ales este mascul, indicat ar fi să îl castrați (operația e recomandată în intervalul de vârstă 3-6 luni), fiindcă are tendința de a-și marca teritoriul. În plus, castrarea îl face mai docil și îi micșorează tendința de a roade tot ce-i iese în cale. Un alt avantaj al castrării este că iepurele respectiv va trăi mai mult decât media de vârstă, va fi mai sănătos şi scade riscul apariţiei infecţiilor de tract urinar.

Legenda iepurașului de Paște pornește de la câteva tradiții păgâne, cu zei și simboluri. Pentru creștini, acest animal simbolizează fertilitatea, renașterea naturii și bucuria

NU îi apucaţi de urechi!

În ceea ce privește dovezile de afecțiune, iepurașii trebuie învățați de mici să fie „sociabili” (să nu se sperie de musafirii care vin în vizită). Așadar, dacă îi veți mângâia și alinta câte puțin în fiecare zi, cu timpul se vor obișnui cu dovezile de afecțiune și nu vor mai fugi sub pat imediat ce prind ocazia. Rețineți că niciodată nu trebuie să îi apucați de urechi, iar când vreți să îi luați în brațe, trebuie să le susțineți bine corpul și picioarele, fiindcă, dacă se simt în siguranță, nu se luptă să evadeze și astfel evitați să fiți mușcați sau ca ei să se rănească singuri.