Main menu

header

624 28 4de Roxana Istudor şi Alexandru Filcu

Există nenumărate deosebiri fundamentale între animale și oameni, dar se pare că la un capitol, cel puțin speciile, au obiceiuri asemănătoare: utilizarea substanțelor halucinogene. Din instinct sau pentru a se apăra de dăunători, cert este faptul că animalele recurg la substanțele psihoactive.

Elefanții se amețesc cu fructe fermentate

624 28 3Fermentarea fructelor este un proces des întâlnit în natură. Nu întâmplător alcoolul rezultat este una dintre substanțele cel mai des folosite de oameni pentru buna dispoziție. La rândul lor, animalele caută fructe fermentate, cu precădere elefanții, dar și cerbii, maimuțele sau porcii sălbatici. Și păsările au fost observate consumând fructe de pădure fermentate. În toate cazurile, comportamentul acestor animale s-a modificat simțitor.

Delfinii și neurotoxinele

Considerați printre cele mai inteligente animale, delfinii au relații complexe, pe care oamenii abia au început să le deslușească. Dacă în general nu manifestă milă atunci când se hrănesc, altfel stau lucrurile cu o specie de pești, numiți suflători, cu care delfinii, în special cei tineri, se joacă, aruncându-i de la unul la altul. După numeroase observații, s-a concluzionat că această delicatețe vine din faptul că respectivii pești sunt dotați cu o neurotoxină la care delfinii par să apeleze... cu grijă, apoi intră într-o stare de transă, stând nemișcați aproape de suprafața apei.

Jaguarii mănâncă frunze de yag

Banisteriopsis caapi, cunoscută și sub denumirea de yag, este o plantă destul de răspândită în America de Sud, sursă a unei băuturi halucinogene foarte puternice utilizată de șamanii Ayahuasca. Și jaguarii au obiceiul de a mânca frunzele și rădăcinile acestei plante și, odată ce au consumat-o, încep să se rostogolească în neștire pe iarbă, sar și vor să se joace cu orice. Unii cercetători afirmă că felinele consumă această iarbă pentru că în final provoacă vărsături, ceea ce îi scapă pe jaguari de paraziții intestinali.

Renii au ciuperci psihoactive în dietă

624 28 5Ciuperca Amanita muscaria este toxică pentru consumul uman - peste o anumită doză, poate fi chiar letală. Dar acest aspect nu i-a împiedicat pe oameni s-o... guste, întrucât are anumite proprietăți halucinogene, mai exact o substanță numită muscimol. Demn de menționat este faptul că aceste ciuperci fac parte în mod frecvent din dieta renilor, asupra cărora nu au același efect nociv - este foarte adevărat că atunci când consumă această ciupercă, animalele lui Moș Crăciun dau dovadă de un comportament straniu - se mișcă haotic și scot sunete ciudate.