Main menu

header

626 25 5de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ca specie, oamenii sunt depășiți de rechini, care pot percepe câmpul magnetic, de albine, care văd radiațiile ultraviolete, sau de elefanți, care își detectează lipsa de sare din organism așa cum oamenii simt că le este sete. Mai mult, animalele împărtășesc și atribute care îi fac pe oameni să se simtă speciali.

Primatele și... cultura

Pentru ca o activitate să poată fi considerată act de cultură, este nevoie de instituirea unei tradiții, de perpetuarea unui act între membrii comunității. În aceste condiții, „dansul tradițional” al unor primate care se bucură înaintea unei ploi se poate numi un act cultural. De asemenea, același lucru se poate spune despre ceea ce s-a întâmplat de când o maimuță din Japonia a descoperit beneficiile izvoarelor calde - practica s-a extins la toată grupa din zonă și poate fi observată și astăzi.

Etalarea de emoție

626 25 6Gama de emoții umane poate fi observată cu ușurință la animale. De pildă, mamele-delfin etalează toate stagiile durerii atunci când pierd un pui; caracatițele au uneori expresia unor oameni aflați în depresie; curiozitatea este evidentă la unele specii de reptile, iar cimpanzeii sălbatici adoptă puii orfani, crescându-i ca și când ar fi ai lor și, de asemenea, se consolează reciproc după traume. Mai departe, oricine a avut vreodată un animal de companie a putut observa că acesta poate exprima teamă, dorință, panică, afecțiune, chiar jenă și multe alte „sentimente”.

Comunicarea prin limbaj

626 25 7Pentru oameni, limbajul este o formă de comunicare. Dar nu este doar apanajul speciei noastre. Anumite animale folosesc limbajul în același scop - unele specii de maimuțe, balenele, anumite păsări, toate au demonstrat capacitatea de a avea un limbaj și de a transmite prin intermediul acestuia. Mai mult, specialiștii afirmă că animalele utilizează acest mijloc pentru a identifica obiecte, a trece la anumite acțiuni sau chiar a se recunoaște unele pe celelalte în interiorul unui grup. Mai mult, un cimpanzeu a fost capabil să învețe sute de semne folosite de un copil surd, cu care apoi a creat propoziții!

Utilizarea uneltelor

626 25 8Una dintre principalele caracteristici ale speciei umane este abilitatea de a folosi uneltele. Și multe specii de animale demonstrează această capacitate. De pildă, cimpanzeii utilizează pietre pe post de ciocane, gorilele folosesc bețe pentru a se deplasa mai bine, delfinii vânează cu ajutorul carapacelor unor specii marine, iar unele specii de caracatițe recurg la resturi de pe fundul mării pentru a se adăposti. Nu în ultimul rând, au fost observați elefanți capabili să folosească deopotrivă „vase” improvizate cu care să bea apă în sălbăticie sau să mânuiască o pensulă în captivitate...