Main menu

header

627 28 1de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Copiii născuți în case în care există animale de companie prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta două dintre cele mai comune afecțiuni ale contemporaneității: alergiile și obezitatea.

Concentrație crescută de „microbi”

Cercetătorii de la Universitatea Alberta, din Canada, au decoperit că bebelușii din casele în care există un animal de companie au o concentrație crescută de „microbi” care previn alergiile și obezitatea. Aceste date s-au dovedit semnificativ mai mari în cazul în care animalul de companie era un câine, arată un comunicat al instituției. „Microbii” la care fac referire specialiștii sunt „microorganisme sau bacterii care trăiesc în tractul digestiv al oamenilor și al animalelor”.

Astmul și alergiile, în scădere

627 28 2Echipa de cercetători atrage atenția asupra faptului că, pentru a lua contact cu aceste microorganisme, este nevoie ca animalul să fie prezent în viața copilului de la o vârstă fragedă. „Există o fereastră de timp în care această imunitate se poate dezvolta. Atunci când apar întreruperi, efectele sunt schimbări în acest proces”, explică pediatrul epidemiolog Anita Kozyrskyj. În cadrul studiului au fost examinate mostre de la un număr de 3.500 de copii născuți după anul 2010 și s-a pornit de la constatarea că astmul și alergiile sunt mai puțin prezente în cazul copiilor care au în casă un animal de companie.

Expunere timpurie la „bacterii bune”

După extinderea cercetărilor, s-a observat că, dacă expunerea copiilor la animale se întâmplă atunci când mama este însărcinată sau în primele trei luni de la naștere, cele două tipuri de bacterii care asigură rezistența la alergii și de obezitate - ruminococcus și oscillospira - există la niveluri mai mari în organismul celor mici. „Prezența acestor microorganisme în sistemul copiilor este de două ori mai mare dacă în casă este un animal de companie”, argumentează Kozyrskyj.

„Este posibil ca în curând industria farmaceutică să producă un supliment cu bacteriile care feresc de alergii și de obezitate, așa cum a făcut și în cazul probioticelor“ (Anita Kozyrskyj, epidemiolog Universitatea Alberta)