Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aveţi o pisicuţă şi vreţi să ştiţi ce trebuie să îi faceţi pentru a o ajuta în cazul în care se răneşte accidental? Iată câteva sfaturi de care este bine să ţineţi cont.
În primul rând, trebuie să ştiţi că, atunci când are dureri, pisica se zbate şi vă poate răni grav, chiar dacă nu doreşte acest lucru. Aşadar, înainte de a o atinge pentru a o inspecta, este indicat să vă protejaţi folosind mănuşi şi o haină cu mâneci lungi. De asemenea, luaţi un prosop mare şi acoperiţi cu acesta felina până se linişteşte, fără însă a o apăsa.

Sunaţi mai întâi la un cabinet veterinar
Inspectaţi rănile, evitând însă să le atingeţi şi rugaţi pe cineva să stea cu pisica până sunaţi la cabinetul veterinar. Pregătiţi apoi cutia de transport sau o cutie de carton şi introduceţi cu mare atenţie animalul înăuntru. Pentru a ridica în siguranţă pisica este bine să nu o luaţi în braţe, ci să o ridicaţi înfăşurată în prosop sau într-o pătură.

Nu îi daţi medicamente la întâmplare!
Dacă pisica sângerează abundent este indicat ca mai întâi să îi opriţi hemoragia, înfăşurând rana într-un tifon. În timpul transportului la cabinetul veterinar urmăriţi dacă animalul vomită, îşi face nevoile, tremură etc. În cazul în care îşi pierde cunoştinţa este indicat să îi ţineţi limba afară, pentru a nu se îneca. Nu îi administraţi însă niciun fel de medicament înainte de a întreba medicul veterinar. De asemenea, nu puneţi spirt pe rană!

Trusa de prim ajutor, mereu la îndemână

Chiar dacă vă gândiţi că pisica dumneavoastră nu ar putea păţi niciodată ceva rău, este bine totuşi să ţineţi la îndemână o trusă de prim ajutor pentru ea. Aceasta trebuie să conţină: cârpe, vată, feşe de bumbac, pansamente sterile, bandaj elastic, bandă adezivă, apă oxigenată, unguent cu antibiotic pentru ochi şi piele, unguent cu hidrocortizon, foarfece, pensă, picături de ochi, pensetă, seringă orală, mănuşi chirurgicale, termometru rectal, tampoane de vată, beţişoare de urechi, pastile pentru muşcături de insecte, soluţie antihemoragică pentru stoparea sângerării unghiilor (în cazul tăierii acestora), lingură pentru limbă, soluţie de rivanol, medicament împotriva ghemotoacelor de păr ingerate etc. Medicul veterinar vă poate învăţa cum să le folosiţi în caz de nevoie (luaţi notiţe ce vă pot fi utile mai târziu).