Main menu

header

630 24 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cei care decid să aducă un câine în familie trebuie să fie pregătiți pentru o mulțime de schimbări - program special, rutină diferită, alimentație și boli specifice. Pe de altă parte, aceste minunate animale sunt mai asemănătoare cu oamenii decât s-ar crede: pot încărunți prematur atunci când intervine stresul.

Observații înregistrate în timp

Încărunțirea prematură a câinilor poate fi un indicator pentru anxietate sau chiar impulsivitate, arată un studiu publicat de revista „Applied Animal Behaviour Science”. Atunci când specialista în comportamentul animalelor Camille King, de la Centrul de Educație Canină din Denver, a observat că în cazul câinilor stresați se constată o încărunțire înainte de vreme, a pornit o cercetare care a avut rezultate uimitoare. „Practic, rezultatele studiului au atestat observațiile înregistrate pe parcursul mai multor ani”, comentează cercetătorul Temple Grandin, specialist de renume mondial în comportamentul animalelor.

Au fost analizate 400 de patrupede

Studiul s-a desfășurat la Universitatea Northern Illinois și a implicat 400 de câini cu vârsta de până la 4 ani și cu blana fără fire albe. În mod normal, câinii nu au de ce să încărunțească la această vârstă, așa că specialiștii au pus poze ale animalelor în fața stăpânilor lor, solicitându-le acestora să completeze un chestionar cu 21 de întrebări despre comportamentul câinilor. S-a determinat astfel dacă animalele sunt sau nu stresate, anxioase ori impulsive, încercându-se aflarea răspunsului la întrebarea în ce măsură instabilitatea emoțională generează încărunțirea prematură. Reperele elementelor declanșatoare de stres pot fi lătratul atunci când animalul este singur, retragerea atunci când este printre oameni, săritul pe persoane străine sau alte manifestări de exuberanță necontrolată, cum ar fi cererea constantă de atenție.

Concluzii uimitoare

Odată stabilite aceste date, fiecare câine din studiu a fost reevaluat și s-a observat în ce măsură stresul descris de stăpâni avea ca efect albirea blănii. Rezultatele au fost elocvente: s-a constatat că cele mai multe fire albe din blana câinilor erau prezente la exemplarele care întruneau cele mai multe elemente descriptive ale unui comportament instabil, stresat. „Rezultatele indică faptul că odată cu creșterea gradului de anxietate sau cu cât animalul este mai impulsiv, cu atât apariția încărunțirii este mai precoce. Concluziile în urma analizării datelor au fost surprinzătoare. M-au uluit”, afirmă profesor Thomas Smith, de la Departamentul de Cercetare și Educație al Universității.

Trebuie evaluat de un profesionist

Dacă proprietarul unui câine observă că animalul său încărunțește prematur, este bine să se adreseze unui veterinar sau unui specialist în comportamentul animalelor, arată „CNN”. Odată stabilit faptul că ar putea fi victimă a stresului, există mai multe variante de rezolvare a situației, printre care specialiștii recomandă medicația, unele schimbări de program sau de rutină zilnică, alte tehnici alternative. În orice caz, este esențial ca animalul să fie evaluat de un profesionist.

„Câinii nu văd exteriorul unui om, ci interiorul lui“ (Cesar Millan, dresor)