Main menu

header

de Daniela Purgaru

Acum câteva numere am prezentat mai multe detalii despre o boală de sezon, numită babesioză, transmisă de căpuşe. Din păcate, suntem nevoiţi să revenim cu un avertisment pentru crescătorii de animale de companie, deoarece această afecţiune s-a transformat într-o epidemie. Dr. Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a dat mai multe detalii.

Numărul de cazuri a crescut
Venirea căldurii a declanşat o înmulţire considerabilă a căpuşelor şi, o dată cu aceasta, apariţia unei afecţiuni numite babesioză. Boala se manifestă izolat, în fiecare an, însă acum s-a observat o înmulţire îngrijorătoare a cazurilor grave, ajungându-se la o epidemie în adevăratul sens al cuvântului. „De la începutul primăverii, Spitalul Veterinar Ilioara se confruntă cu un număr crescut de cazuri de babesioză, gravitatea acestora fiind variată, ajungându-se de multe ori în situaţii-limită, în mare parte şi din neglijenţa stăpânului, care nu apelează, încă de la primele simptome, la un medic veterinar”.

Boala poate evolua rapid
Afecţiunea se caracterizează prin moleşeala animalului, uneori febră, urinare de culoare închisă, sangvinolentă, vomă şi pierderea în greutate. Evoluţia bolii poate fi ascunsă pe parcursul a câteva săptămâni, dar se poate manifesta şi în doar câteva zile. „Evoluţia bolii poate progresa spre insuficienţe multiorganice de tipul celor renale, hepatice, pancreatice şi răspuns inflamator generalizat. În anumite cazuri, anemia este atât de avansată, încât nici măcar transfuzia de sânge nu rezolvă situaţia. Antidotul trebuie administrat de două ori, la interval de 14 zile, însă chiar şi aşa există posibilitatea ca parazitul să rămână cantonat la nivel eritrocitar, putând da naştere din nou bolii în următoarea perioadă”, a completat specialistul.

Mergeţi imediat la medic!
Singurul mod în care puteţi preveni infectarea animalului este să îl deparazitaţi extern, la interval de o lună-o lună şi jumătate. În cazul în care observaţi unul dintre simptomele descrise mai sus trebuie să mergeţi de urgenţă la medic.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecțiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.