Main menu

header

636 32 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

O coaliție a grupurilor pentru protecția animalelor din SUA a înaintat autorităților federale o petiție prin care se cere scoaterea în afara legii a încrucișărilor între lei și tigri, care generează specimene condamnate la boli grave.

Suferă de boli cumplite

Cancer, sindrom Down, artrită etc..., acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile fără leac de care suferă foarte multe dintre exemplarele rezultate din încrucișările între lei și tigri. O scrisoare adresată Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA numește acest procedeu „inuman” și semnatarii, apărători ai drepturilor animalelor, afirmă că această practică este contrară legilor federale referitoare la animale - aceste încrucișări nenaturale au efecte teribile în cazul specimenelor rezultate, care suferă de boli cumplite, majoritatea incurabile, notează „The Guardian”.

Nicio șansă în sălbăticie

636 32 2Împerecherea dintre un tigru și o leoaică dă naștere unui hibrid numit tigon, iar cea dintre un leu și o femelă tigru produce un liger (sau ligru). Există crescători care au dus experimentele și mai departe, așa cum este Joe Schreibvogel, din Oklahoma, care a împerecheat un leu cu o femelă ligru. Nimic nu pare să împiedice continuarea acestor teste, deși este foarte limpede, după cum arată urmările, că exemplarele rezultate sunt creaturi chinuite de boli, cum ar fi strabismul sau gigantismul. Hercules, cea mai mare felină din lume, care locuiește la Grădina Zoologică din Myrtle Beach, Carolina de Sud, cântărește 419 kilograme, are o înălțime de 1,25 metri și o lungime de trei metri. Aceste animale nu au nicio șansă în sălbăticie. Interesant este că cei care au realizat acest hibrid, organizația Tigers, afirmă că au făcut-o pentru... salvarea tigrilor!

Pentru distracția celebrităților și a turiștilor

636 32 3Dată fiind înfățișarea lor șocantă și dimensiunile uimitoare, aceste feline au devenit o modă printre celebrități, ca... animale de companie. De pildă, Shaquille O’Neal are două exemplare de tigri albi la ferma lui din Florida. Magicienii Siegfried și Roy au introdus această specie în numărul lor de iluzionism și au finanțat împerecherile nefirești, chiar dacă între timp doi pui de acest fel au murit de insuficiență renală în timp ce erau crescuți de organizația nonprofit a celor doi. Atunci când nu sunt animale de companie, aceste exemplare sunt ținute în grădini zoologice private, de cele mai multe ori pentru amuzamentul celor care le vizitează. Aceste locuri au devenit foarte numeroase din anii ’50 încoace, cu peste 3.000 de astfel de grădini zoologice pe teritoriul Statelor Unite în prezent. „Aici sunt încrucișați lei și tigri pentru amuzamentul turiștilor și, implicit, pentru bani”, afirmă Carney Anne Nasser, reprezentantul uneia dintre organizațiile care au făcut apel la autorități să înceteze aceste practici care „garantează probleme de sănătate și nu se fac în scop de conservare a speciilor”.

Leoponul cu viață scurtă

La începutul secolului trecut, în India apărea leoponul, rezultat al împerecherii dintre un leopard și o leoaică. Capul hibridului arăta ca al unui leu, iar restul corpului avea petele specifice leoparzilor, fiind mai mare decât aceștia. Unele dintre exemplarele rezultate aveau și coamă ca a leilor, de dimensiuni mai reduse. Caracteristicile erau de la ambele specii, leoponii care au existat din încrucișări succesive fiind, de pildă, cățărători buni (ceea ce leii nu sunt). Aceste exemplare, născute sterile, nu doar au fost condamnate la a avea boli grave - niciunul nu a ajuns la maturitate -, ci, mai mult, au dezvoltat și probleme serioase de comportament, întrucât femelele, de pildă, erau sfâșiate între dorința de a duce o viață solitară, așa cum fac leoparzii, și a trăi în grupuri mari, cum obișnuiesc leii. De aici, deviații grave, care le-au scurtat viața. Dar încrucișările nu s-au oprit. În ultimele decenii, alți leoponi au făcut pui cu exemplare rezultate din împerecherea unui leu cu o femelă jaguar, așa-numitul liguar...

Pe teritoriul SUA se estimează că există circa 5.000 de tigri, mai mulți decât în sălbăticia întregii lumi, majoritatea în grădini zoologice private sau ca animale exotice de companie

Consangvinizare pentru profit

636 32 4Asociația AZA, care acreditează grădinile zoologice, atrage atenția că există și obiceiul foarte periculos al consangvinizării intenționate (mai ales dat fiind faptul că aproape toți tigrii albi din captivitate sunt urmașii unui singur mascul!), ceea ce generează o altă linie de malformații grave la puii rezultați din împerecherea unor animale prea aproape înrudite. Practica este cu atât mai perpetuată cu cât vizitatorii se declară foarte curioși să vadă astfel de pui rezultat din încrucișări. „Chiar și publicul bine informat al zilelor noastre manifestă curiozitatea de a vedea lei albi, tigri albi sau chiar aligatori albi, în detrimentul familiarizării cu exemplare naturale ale acestor specii”, explică un comunicat al organizației. Profitând de apetența publicului, a început să fie indusă ideea că hibrizii ar fi specii amenințate, care au nevoie de protecție, ceea ce, în opinia reprezentanților drepturilor animalelor, este o aberație.