de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Există localități în care cetățenii au dcis ca animalele să le fie primari. Motivele au rămas necunoscute, dar cert este faptul că necuvântătoarele care funcționează ca edili au devenit celebre în toată lumea, și-au câștigat mandate de pomină și au pus respectivele localități pe harta turismului mondial.
Motanul din Alaska și-a încheiat două decenii de guvernare locală
Orașul Talkeetna, din Alaska, a suferit recent o mare pierdere: trecerea în neființă, la vârsta de 20 de ani și 3 zile, a primarului onorific al localității, motanul Stubbs. În orășelul cu o populație de 900 de locuitori era ales, în anul 1998, ca primar un motan auriu. Vestea a făcut înconjurul lumii, și nimeni nu a luat scrutinul în serios, deși alegerea s-a făcut prin semnături. Dar vremea a demonstrat că Stubbs avea să fie primarul ideal al unei localități care nu are nici în prezent un edil... uman. Printre altele, Stubbs bea apă dintr-un pahar special pentru Margarita... La trecerea în neființă a primarului onorific, familia a ținut o conferință de presă în cadrul căreia a arătat că Stubbs „a fost un fruntaș până în ultima zi a vieții sale; a mieunat la noi tot timpul să-l periem sau să ne așezăm alături de el și a tors ore întregi la noi în brațe”, au declarat, îndurerați, proprietarii, care au adăugat că Stubbs a murit în somn. Era cunoscut ca Primarul Stubbs. A supraviețuit atacului unui câine în anul 2013 și s-a infirmat o știre falsă despre moartea sa anul trecut. Dar, din cauza vârstei înaintate, nu prea mai ieșea, ca pe vremuri, să verifice pulsul localității în dreptul magazinului general „Nagley” din oraș. A fost atât de iubit, încât unul dintre puii săi, Denali, pare să aibă însușirile și personalitatea necesare pentru a-l înlocui, după cum afirmă proprietarii: „Nici n-am fi putut spera la o asemănare mai mare, îi calcă pe urme lui Stubbs în toate privințele”.
Bosco, edilul-simbol al libertății
Un Labrador încrucișat cu Rottweiler, pe nume Bosco, a domnit 13 ani ca primar în localitatea Sunol, din California. A fost ales în 1981, după ce a salvat doi oameni, și a exercitat guvernarea locală până în ultima zi a vieții sale, în 1994. Relatând despre scrutin, publicația britanică „Daily Star” numea Sunol „cea mai nebună localitate din lume”. Deși rolul lui Bosco era mai mult ceremonial, un ziar chinezesc a luat foarte în serios calitatea oficială a patrupedului. Astfel, în 1989, publicația comunistă „Cotidianul poporului” a arătat spre Bosco ca spre „dovada vie a faptului că alegerile democratice nu funcționează”. De partea cealaltă, în timpul protestelor din Piața Tiananmen, Bosco a fost invitat să participe la demonstrațiile de susținere a democrației în China organizate în fața Consulatului acestei țări din San Francisco. Era văzut ca un simbol al libertății. Pentru a i se cinsti memoria, în anul 2008 i-a fost dedicat un monument care se află în fața clădirii Poștei din localitate.
Henry Clay al III-lea, un țap în fruntea orașului texan Lajitas
Trei generații de țapi mari amatori de bere au guvernat în minuscula localitate Lajitas, din Texas. Henry Clay al III-lea este deja celebru pentru turiștii care sosesc în localitatea prăfuită și aproape pustie - oricine poate afirma pe bună dreptate că „a stat la o bere cu primarul” al cărui bunic era ales în 1986 pe aceeași funcție. În ceea ce-l privește, Henry Clay al III-lea a fost victima unui atac grav: a fost castrat cu un cuțit. Făptașului i-a fost intentat un proces în cadrul căruia șeriful local Ronny Dodson spunea că, „deși multora li se pare o glumă, pentru locuitorii din Lajitas este ceva foarte serios, întrucât țapul este un simbol al localității”. „Au vrut să-l linșeze. Clay Henry este o instituție în vestul Texasului”, adaugă și Roger Gibson, proprietarul fostului țap-primar, Clay Henry Jr. Povestea acestor alegeri este unică: în timpul unei curse electorale din anii ’80 a fost desemnat candidat la funcția de primar un dezvoltator imobiliar, dar alegerea i-a ofensat pe mulți. „De ce n-ar fi primar țapul meu?”, a întrebat retoric proprietarul bunicului lui Clay Henry, dar vorbele s-au dovedit profetice. Cursa electorală dintre animal și om a făcut deliciul presei, iar Clay Henry a primit și 1.200 de voturi din... străinătate. La final, țapul care avea să stabilească o linie de primari a câștigat, iar responsabilitatea lui, ca și a urmașilor, a fost doar aceea de a atrage turiștii care vor să bea o bere cu țapul-primar.
Lucy Lou sau gluma care a născut legenda
În 1998, un Ciobănesc german pe nume Goofy devenea primarul micii localități Rabbit Hash, din Kentucky, printr-o glumă nevinovată. Totul a început ca o strângere de fonduri pentru biserica locală, iar oamenii au crezut că ar fi amuzant să țină în paralel și un scrutin pentru alegerea primarului, așa, în glumă. S-a achitat câte un dolar pentru fiecare buletin de vot și s-a votat la liber, fiecare de câte ori a dorit și a plătit. La numărare s-a constatat că Goofy adunase un impresionant număr de 8.000 de voturi, depășindu-l la pas pe contracandidatul... biped. Începând din acea zi memorabilă, în localitate primari au fost aleși doar câini: lui Goofy i-a succedat Junior, un Labrador negru, iar acestuia i-a urmat Lucy Lou, o cățelușă Collie aleasă în 2008 și căreia oricine îi poate verifica pagina de Facebook pentru a fi la curent cu Administrația Locală din Rabbit Hash...
Au pierdut, dar sunt învingători
Alegerile din 2001, din orașul francez Marseille, unul dintre cele mai importante ale țării, înregistrau candidatura - mai mult în glumă - a unui cățeluș pe nume Saucisse („cârnăcior”), care a obținut... patru procente din opțiunile electorale! Chiar dacă a pierdut alegerile, Saucisse a devenit un preferat al mass-media, apărând în câteva povestiri și într-un reality-show. Un alt perdant care a învins totuși a fost un Labrador din Alabama. În 2004, locuitorii din Fairhope au decis că nu-i mai suportă pe politicieni nici măcar o zi, așa că în cursa electorală a apărut Willie Bean Roscoe P. Coltrane. Chiar dacă animalul s-a ivit într-un moment tardiv, în care nu mai putea fi votat, localnicii și-au declarat deschis susținerea pentru o viitoare candidatură a patrupedului, care, potrivit multor păreri, „ar curăța spectrul politic”.