Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pietrele aruncate de un cimpanzeu în direcţia vizitatorilor unei Grădini Zoologice în care el este captiv sunt acte premeditate, care arată că unele animale, la fel ca şi oamenii, anticipează viitorul, potrivit unui recent studiu suedez.

Au un grad de conştiinţă ridicat

Cercetătorii au observat timp de un deceniu un cimpanzeu mascul care aduna cu calm pietre şi le fasona pentru a le da o formă de disc, ca apoi să le arunce în vizitatorii Grădinii Zoologice. Această acumulare de dovezi fără precedent indică fără nicio îndoială că animalele, la fel ca şi oamenii, pot anticipa spontan evenimente viitoare, explică autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei Current Biology. „Aceste observaţii arată, în mod convingător, că maimuţele anticipează viitorul într-un mod foarte complex. S-ar părea că au un grad de conştiinţă foarte ridicat, inclusiv capacitatea mentală de a simula posibile evenimente viitoare”, a declarat Mathias Osvath, de la Universitatea din Lund, Suedia. „Cimpanzeii care trăiesc în natură adună pietre în anticiparea unui atac şi planifică probabil totul în avans. Cred că trebuie să presimtă cea mai mare parte a comportamentelor lor zilnice”, a precizat acesta.

S-a ajuns greu la această concluzie

Deşi oamenii de ştiinţă au observat un număr mare de comportamente ale cimpanzeilor din captivitate şi din libertate, care ar putea să indice că ei anticipează, era dificil de stabilit dacă animalele reacţionau la o nevoie imediată sau în anticipaţia unui obiectiv îndepărtat în viitor, a explicat autorul studiului. De exemplu, când un cimpanzeu rupe o creangă pentru a recupera termite sau ia o piatră pentru a sparge o nucă, se poate avansa argumentul că este motivat mai curând de o nevoie imediată, decât de un obiectiv viitor. De aceea, cazul cimpanzeului observat timp de zece ani la Zoo este un caz foarte revelator, a estimat cercetătorul. Comportamentul său nu este motivat în acest caz de o nevoie imediată. Animalul era foarte calm când aduna şi fasona pietrele şi devenea foarte agitat când le arunca împotriva vizitatorilor Grădinii Zoologice.