Main menu

header

640 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Asemenea oamenilor și primatelor, lupii au, la rândul lor, simțul corectitudinii înnăscut și l-au transmis și câinilor, arată studii de dată recentă.

Au refuzat să coopereze

Lupii testați în cadrul unui experiment derulat la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena au refuzat să coopereze atunci când în cadrul experimentului doar ceilalți au primit răsplată sau recompensa lor a fost mai mică decât a acestora. Știut fiind faptul că și câinii se comportă în aceeași manieră, cercetătorii au concluzionat cu ocazia acestui studiu că nu domesticirea a generat în cei mai buni prieteni ai oamenilor simțul corectitudinii, ci moștenirea ancestrală de la lupi.

Aversiune față de nedreptate

Recunoașterea inechității este o importantă abilitate umană, relevantă în special în cadrul cooperării cu alții. De asemenea, la diferite specii de primate s-a observat o sensibilitate la nedreptate, dar cercetările nu s-au extins și asupra altor specii de animale până în prezent, cu excepția celor câtorva studii pe câini care au dat la iveală faptul că aceștia nu sunt cooperanți dacă nu sunt răsplătiți la fel ca partenerii lor. Până acum, acest comportament a fost atribuit domesticirii, dar observațiile specialiștilor vienezi au demonstrat faptul că lupii manifestă aceeași aversiune față de nedreptate, arată studiul publicat în revista „Current Biology”.

Nu uită și nu iartă

Atunci când, în cadrul experimentului, câinilor și lupilor li s-a cerut să apese un buton după ce fuseseră nedreptățiți la recompensă față de partenerii lor, aceștia au refuzat să mai coopereze în continuarea exercițiilor, dar și-au schimbat complet atitudinea în momentul în care partenerul avantajat a fost scos din încăpere. „Au refuzat să coopereze pentru că ceilalți au primit ceva pentru efort, iar ei nu”, punctează specialista Jennifer Essler. Mai mult, în timp ce câinii nedreptățiți au reluat legătura cu oamenii care le-au făcut asta, lupii nu au uitat și au evitat reapropierea de specialiști sau executarea comenzilor.