Main menu

header

640 24 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cercetători germani au realizat un studiu ale cărui rezultate sunt menite să-i mai liniștească pe cei care afirmă că pescuitul este un chin major pentru pești: se pare că aceștia nu simt durerea ca oamenii.

Nu au un neocortex

O echipă de neurobiologi de la Universitatea Forschungsverbund, din Berlin, a concluzionat că peștii nu au capacitatea neuropsihologică de a fi conștienți de ceea ce este cunoscut ca fiind durere. Împreună cu alți colegi, experții declară că peștii, spre deosebire de oameni, nu au un neocortex, primul indicator care ar fi ridicat semne de întrebare. În plus, peștii studiați - inclusiv rechini! - nu au anumiți nervi care se regăsesc la mamifere, despre care s-a demonstrat că sunt implicați în senzația de durere așa cum o cunosc oamenii. Ca urmare, s-a emis observația că peștii nu simt durerea, deși reacționează la răniri sau la alte intervenții de agresiune, însă, întrucât receptorii asociați cu durerea sunt puțin dezvoltați, este foarte probabil ca peștii să nu perceapă suferința fizică. În sprijinul teoriei cercetătorilor berlinezi au venit serii riguroase de teste efectuate în ultima perioadă de echipe de specialiști din Europa, Canada, Australia și SUA, în cadrul cărora nu s-a putut demonstra mai presus de orice îndoială că peștii ar simți durerea.

Diferențe majore față de mamifere

Pentru a-și susține teoria, experții au argumentat cu faptul că diferențele sunt mult prea mari între oameni și pești - la cei dintâi, rănirea activează receptori care trimit impulsuri electrice prin nervi la neocortex, unde aceste semnale sunt procesate în senzația de durere. La asta se adaugă și emoțiile, care pot amplifica durerea (chiar dacă aceasta poate fi mai acută chiar decât trauma fizică suferită). În schimb, comportamente ale peștilor, cum ar fi frecatul părții agresate de un obiect sau unele schimbări în obiceiurile de hrănire, nu pot constitui dovezi ale faptului că peștii simt durerea. Mai mult, aceștia demonstrează de multe ori reacții minimale - sau chiar deloc - la intervenții care omului sau altor mamifere le-ar provoca multă durere. Este interesant de menționat faptul că morfina nu a avut vreun efect asupra peștilor. Toate aceste observații i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că peștii nu resimt durere, în orice caz nu în felul în care este percepută de oameni. Pe de altă parte, interpretarea comportamentului peștilor după reperele ființei umane este cel puțin controversată și poate fi atacată de alți specialiști și de alte studii.

Germanii cred contrariul

Rezultatele cercetării vin în contextul în care recent a fost revizuită legea germană a animalelor, în care cei care au elaborat-o au decis că peștii sunt creaturi care simt și trebuie protejate împotriva actelor de cruzime la care se dedau oamenii. Prevederile legale arată că orice persoană care ucide vertebrate sau le face să sufere, provocându-le durere, riscă dosar penal și chiar condamnarea la închisoare. În acest context, problema spinoasă a durerii pe care o resimt sau nu peștii a revenit pe agenda publică.