Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aveţi un căţel care are probleme ale pielii? Aceasta este inflamată, cade părul din zona respectivă şi îi provoacă animalului mâncărimi? Ar putea fi vorba despre o dermatită de contact, una dintre cel mai des întâlnite boli de piele la câini. Dermatita de contact este o afecţiune dermatologică, ce se întâlneşte atât la câine, cât şi la pisică. Rasele cele mai predispuse sunt: Ciobănesc german, Caniche, Fox terrier sau West highland. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Ilioara”, din Capitală, ne-a spus cum se manifestă aceasta şi cum poate fi tratată.

Are loc o reacţie inflamatorie locală

„Dermatita de contact se caracterizează prin afectarea directă a pielii de un compus (chimic, biologic etc.), rezultând astfel o reacţie inflamatorie locală sau este determinat un răspuns imunologic caracterizat prin perioadă de sensibilizare şi reacţie exagerată la reîntâlnirea cu factorul declanşator (alergie)”, ne-a spus medicul veterinar. Această afecţiune se manifestă prin apariţia unor zone roşii, depilate eventual, uneori cu vezicule, prurit şi tumefiere locală, fiind afectate mai des bărbia, zona de pe piept, inghinală, abdominală, perineul sau scrotul.

Factori declanşatori diverşi

Printre factorii ce pot produce astfel de reacţii se numără: plante sau părţi ale unor plante, fibre textile, insecticide, deodorante, detergenţi, îngrăşăminte, medicamente topice, săpunuri şi saliva de purici. „Trebuie făcută diferenţa faţă de dermatitele parazitare, micotice, bacteriene, alergie medicamentoasă sistemică, intoleranţă alimentară, arsuri, dar şi de alte afecţiuni manifestate dermatologic, dar cu o cauză diferită”, a completat specialistul.

Nu trataţi singuri patrupedul!

Imediat ce observaţi astfel de manifestări trebuie să mergeţi la medicul veterinar. Acesta identifică factorul declanşator şi acţionează pentru îndepărtarea acestuia, iar în cazul puricilor se face deparazitarea curentă, se tratează leziunile dermice şi se aplică un tratament sistemic, cu antihistaminice sau antiinflamatoare, de obicei steroidiene. Foarte important este faptul că nu trebuie să trataţi singuri simptomele acestei afecţiuni!

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.