Main menu

header

644 28 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Dacă doriți vreodată să vă exprimați cu ajutorul sunetelor scoase de elefanți pentru a transmite anumite mesaje, este bine să știți că puteți face acest lucru grație unei noi invenții.

Miniclip care transformă mesajul utilizatorului

Proiectul intitulat „Hello in Elephant” a fost realizat pentru a se accentua toate semnalele de alarmă care sunt trase de zeci de ani cu privire la declinul alarmant al speciei, în special în Africa. De asemenea, este folosit pentru a îndrepta donațiile făcute de cei care îl folosesc pentru cercetarea pe termen lung în domeniul pachidermelor, pentru conservarea speciei și îmbunătățirea vieții „uriașilor” Terrei. Utilizatorii pot transmite mesaje ca „bună” sau „sunt trist”, iar programul realizează un miniclip video care arată gestul și sunetul pe care elefantul le scoate conform cu cele exprimate de om. Aceste echivalente sunt sunete autentice scoase de pachiderme din Kenya, notează „Daily Mail”.

Gestica pachidermelor, pe rețelele de socializare

644 28 3Sistemul imaginat de organizațiile „David Sheldrick Wildlife Trust” și „Elephant Voices” a fost lansat recent, cu prilejul Zilei Internaționale a Elefanților, sărbătorită în fiecare an la 12 august. Filmulețele realizate după „traducerea” mesajelor utilizatorilor în „limba” și gestica elefanților pot fi postate pe rețelele de socializare. Echipa care a înregistrat timp de patru decenii sunetele scoase de elefanți garantează faptul că acestea sunt autentice și ușor de conectat cu unele fraze simple sau stări corespondente în lumea oamenilor.

„Au multe comportamente asemănătoare cu ale oamenilor”

Atunci când o persoană vrea să salute și folosește sistemul de „traducere”, apare în clip un elefant care ridică trompa, apoi o coboară și scoate un anume sunet, scurt, profund. Pentru a exprima tristețea, pachidermele emit un sunet mai lung, pe o tonalitate mai înaltă. „Elefanții sunt în mare măsură ca noi, oamenii, și au multe comportamente asemănătoare cu ale noastre, chiar până la existența acestui tip de limbaj, pe care noi îl putem traduce”, explică Robert Brandford, director al „David Sheldrick Wildlife Trust”. Cei care doresc să transmită mesaje care apoi sunt traduse în limbajul elefanților o pot face la adresa helloinelephant.com.

Cu un secol în urmă existau în Africa peste 10 milioane de elefanți. Astăzi mai sunt circa 400.000, iar în 2025 vor rămâne sub 200.000 de exemplare („Hello in Elephant”)