Main menu

header

646 28 1de Roxana Istudor

Unul dintre evenimentele notabile înregistrate recent este surprinderea în viață, în pădurile din Brazilia, a unui exemplar din specia de maimuțe cel mai rar zărită, Vanzolini Saki, care nu a mai apărut în fața oamenilor de peste opt decenii.

Nu a mai fost văzută din 1936

O echipă de cercetători de la Institutul pentru Conservare Globală, în frunte cu Laura Marsh, a avut parte de o experiență ieșită din comun: surprinderea unui exemplar din rasa de maimuțe Vanzolini saki, despre care ultimele informații datează din anii ’30! Parte a faunei din Amazon, această maimuță se deosebește de alte specii prin faptul că are pasul asemănător cu al unei feline. A fost pentru prima dată înregistrată în 1936, menționându-se blana specifică și faptul că are labele galbene. O expediție din 1956 a găsit doar exemplare moarte, iar între timp nu s-a mai știut dacă această specie mai are exemplare în viață.

Necesită protecție

Expediția organizată în acest an a avut în prim-plan reevaluarea florei și faunei de la granița dintre statele Brazilia și Peru, cu accent pe căutarea acestei specii de maimuță. „Tremuram de emoție, așa încât abia am reușit să fac poza când am văzut exemplarul. A fost fantastic!”, povestește Marsh, care a studiat mulți ani specia de maimuțe Saki, dar în absența unor dovezi fotografice. Dată fiind importanța descoperirii, Marsh declară că va recomanda ca Vanzolini Saki să fie clasificată ca specie amenințată, întrucât doar în acest fel i se poate asigura un grad de protecție. Urmare a faptului că le lipsesc detaliile anatomice care le permit suratelor primate să se agațe ușor de crengile copacilor, maimuțele Vanzolini Saki mai mult aleargă printre ramuri, sunt foarte timide și se știe că masculii își apără femelele cu pui încercând să distragă atenția atacatorilor.