Main menu

header

646 28 2de Roxana Istudor

Pentru prima dată, un studiu a relevat faptul că unii rechini, aidoma oamenilor, sunt capabili să formeze relații sociale pe termen foarte lung.

Preferințe în ceea ce privește compania

Specialiștii de la Universitatea Macquarie, din Australia, au demonstrat pentru prima dată că rechinii care vin să se înmulțească la Port Royal (specia Heterodontus portusjacksoni, pe cale de dispariție) nu sunt doar o adunare întâm- plătoare de exemplare mânate de instinct, ci camarazi și parteneri cu relații vechi. Observând comportamentul rechinilor timp de mai mulți ani, experții au constatat că fiecare individ are anumite preferințe în ceea ce privește compania și poate dezvolta o rețea de astfel de relații puternice în timp îndelungat. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale cercetării noastre este descoperirea faptului că nu avem de-a face, în sezonul de împerechere, cu colecții întâmplătoare de exemplare”, punctează specialistul Culum Brown.

Formează și grupuri sociale

Observarea unui astfel de comportament a inclus eforturi susținute și îndelungate, întrucât fauna acvatică este mai greu de urmărit constant. S-a putut constata că rechinii care se adună în zona acestui anume recif din Australia preferă compania indivizilor care sunt de aceleași dimensiuni, în unele cazuri formându-se chiar grupuri sociale. „Pentru a face toate aceste constatări a fost nevoie să ne apropiem foarte mult ca să înțelegem cum interacționează aceste animale unele cu celelalte. Interacțiunile care contează au fost detectate prin observații la scară mică”, explică cercetătorul Johann Mourier, autor al studiului.

Parteneriate consolidate în timp

Specialiștii au montat aparatură de urmărire pe șapte exemplare de rechini și, de asemenea, pe fundul mării, în 2012. „Și masculii, și femelele s-au întors în fiecare an în zona aceluiași recif, cu o precizie remarcabilă, greu de găsit la alte specii de rechini. Am dedus astfel că între indivizii care vin la Port Royal se stabilesc relații pe termen lung, consolidate de-a lungul anilor”, este de părere expertul Jo Day. „Aceste observații vor contribui la relevarea unor comportamente sociale avansate și, totodată, la ștergerea etichetei de ucigași fără creier pe care o au aceste fascinante animale”, adaugă Brown.