Main menu

header

654 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cimpanzei, urangutani, gorile... de cele mai multe ori pui... în numeroase imagini îmbrăcați în rochițe... la vânzare pe internet, cu „prețuri promoționale”. Aceasta este fața hâdă a unui comerț global în interiorul căruia primate pe cale de dispariție sunt vândute ilegal și achiziționate pentru amuzament - la scară mică, al unuia sau altuia, ori la scară mai mare, pentru vizitatorii grădinilor zoologice.

Traficul depășește 22.000 de exemplare vândute sau ucise

654 28 2Asia de Sud-Est este unul dintre cele mai înfloritoare spații de negoț întunecat cu primate, unele dintre aceste specii traficate fiind pe cale de dispariție, pentru că aici a luat amploare moda ca maimuțele să țină de urât unor bogătași sau să distreze vizitatorii unor grădini zoologice „cu ștaif”. Pentru asta, animalele trebuie să se bată între ele sau să atârne fără rost de câte o creangă, după o călătorie din junglă care a însemnat bătaie, droguri, condiții de transport îngrozitoare, notează New York Times. Daniel Stiles, un detectiv particular care urmărește acest comerț în Kenya, estimează că, în ultima perioadă, traficul depășește 22.000 de maimuțe vândute sau ucise.

Cimpanzeu încolăcit într-o minge și pus într-un bagaj de mână

654 28 3Malnutrite, terorizate de ce li se întâmplă, pot fi descoperite uneori la punctele de control al granițelor din toată lumea, în Franța, Nepal, Thailanda, Congo sau Kuweit. Un episod care a relevat amploarea și grozăvia acestor transporturi s-a petrecut pe Aeroportul Internațional din Cairo, când a fost descoperit un pui de cimpanzeu încolăcit într-o minge și înghesuit într-un bagaj de mână. De fiecare dată când este capturat un pui de maimuță se poate presupune cu ușurință că alte câteva exemplare au trebuit ucise, întrucât acestea sunt animale sociale, care trăiesc în grupuri mari. „A transporta un cimpanzeu adult este ca și cum ai duce dinamită. Sunt agresivi și periculoși. Tocmai de aceea toată lumea cere pui”, explică Doug Cress, fost șef al unui program ONU destinat protejării maimuțelor.

Un pui de gorilă ajunge să coste și 250.000 de dolari

Specialiștii în viața sălbatică au descoperit faptul că o adevărată rețea secretă de trafic de maimuțe se întinde între pădurile din centrul Africii și Asia, cu puncte terminus în casele unor bogătași sau grădini zoologice aflate la mii de kilometri. Tot acest circuit este susținut de oficiali guvernamentali corupți (unii au fost arestați pentru falsificarea unor permise de export) și condus de bande internaționale de traficanți nemiloși, care au atras și atenția Interpolului. De unde acest interes major? Comerțul cu maimuțe este foarte profitabil, un pui de gorilă ajungând să coste și 250.000 de dolari. „Cu câteva decenii în urmă, știam că sunt milioane de maimuțe în lume. Astăzi mai sunt câteva sute de mii, iar numărul lor continuă să scadă. Avem în față finalul jocului în ceea ce privește conservarea speciei”, punctează cunoscutul primatolog Ian Redmond.

Vândute la kilogram, cu câțiva dolari carcasa

654 28 4În unele orașe africane, ca și în multe altele din lume, cimpanzeii sunt ținuți ca animale de companie. Însuși președintele congolez Joseph Kabila are un cimpanzeu mare într-o cușcă. De asemenea, cimpanzeii sunt mascote la hoteluri sau „obiecte” de amuzament în grădini zoologice improvizate. Când reușesc să scape sunt vânați pe străzi și împușcați. Asta se întâmplă în zonele mai prospere. Dar există și o altă față a prezenței primatelor printre oamenii care le scot din mediul lor: în localitățile cu populație săracă, maimuțele sunt o sursă de carne. Sau de bani - prinse în capcane, multe exemplare sunt ucise și vândute la kilogram, de regulă cu câțiva dolari carcasa. Puii sunt mai „norocoși”: scapă cu viață pentru a fi vânduți cu 10 dolari, apoi revânduți.

Le tremură membrele de la alcool

Foarte multe tranzacții ilegale încep online, iar numeroși dealeri din Orientul Mijlociu postează încontinuu imagini cu maimuțe, pe care le recomandă ca pe animale de companie numai bune pentru copii. În spatele imaginilor stau povești înspăimântătoare: maimuțele sunt drogate cu medicamente care le relaxează mușchii sau li se dă să bea alcool, ca să fie mai ușor de manevrat. Sunt învățate să fumeze sau să dea peste cap o sticlă cu bere. Puii de urangutan, mai rebeli din fire, sunt îmblânziți, dacă nu se supun, prin bătăi cu corzi de plumb înfășurate în ziare până fac tot felul de giumbușlucuri. Cu câțiva ani în urmă, Poliția indoneziană a găsit o femelă de urangutan rasă, care presta într-un bordel ca „prostituată”. „Chiar dacă putem salva aceste exemplare, este foarte greu ca ele să fie reintroduse în sălbăticie. Sunt animale date peste cap, le tremură membrele de la alcool și au aceleași simptome de depresie și de retragere în ele însele ca oamenii”, explică Cress.

Urangutani „învățați” să se lupte până la sânge cu mănuși de box

Chiar dacă legislația internațională interzice acest comerț, atâta vreme cât grădinile zoologice și alte instituții au voie să achiziționeze primate este relativ simplu să fie falsificate permisele obligatorii care atestă că animalul respectiv a fost crescut în captivitate, ceea ce, firește, nu este adevărat. În spații destinate vizitatorilor din Irak, China, Dubai sau Bangkok se pot vedea urangutani care au fost „învățați” să se lupte până la sânge cu mănuși de box, aruncându-și în același timp celebrele „râsete”. În ciuda protestelor unor organizații pentru protecția animalelor și a unor măsuri de întoarcere a acestor animale de acolo de unde fuseseră furate, spectacolele de box sinistru continuă, cu alte exemplare... furate. Reprezentanții Grădinii Zoologice dau asigurări că animalele sunt hrănite cu fructe proaspete și că stau în spații cu aer condiționat...

„Felul în care derulează afaceri traficanții de maimuțe face mafia să arate ca o gașcă de începători“ (Daniel Stiles, detectiv care urmărește comerțul ilegal cu primate)