Main menu

header

de Daniela Purgaru

Una dintre bolile pisicilor, care pot fi evitate prin vaccinarea periodică, este caliciviroza. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus în ce constă această afecţiune şi cum se poate trata. Caliciviroza felină este o afecţiune care variază ca şi gravitate, în funcţie de vârsta, starea fiziologică a animalului, rezistenţa sa şi mai ales de tipul tulpinii virale. Aceasta se manifestă mai ales la nivel respirator, cu rinită, sinuzită, în cazuri grave chiar pneumonie, ulceraţii, secreţie purulentă oculară şi nazală şi chiar artrită.

Des întâlnită

„Boala prezintă o incidenţă foarte mare, fiind asociată de multe ori cu herpesviroze sau cu alte afecţiuni bacteriene ale sistemului respirator, crescând astfel gravitatea. Evoluţia şi transmiterea acestei afecţiuni sunt similare gripei umane. În unele cazuri, caliciviroza poate afecta chiar şi aparatul digestiv, secreţiile digestive fiind astfel un bun mediu de transmitere a virusului”, ne-a spus medicul veterinar.

Virusul, foarte rezistent

Caliciviroza este mai des întâlnită în casele cu multe pisici şi în cazul mâțelor ce vagabondează sau care părăsesc locuinţa şi vin în contact cu alte pisici. Cei mai afectaţi sunt pisoii până în 10 săptămâni, care pot face forme foarte grave. Virusul se transmite prin majoritatea secreţiilor şi excreţiilor, fiind foarte rezistent în mediu și foarte greu de distrus cu produse obişnuite de curăţat.

Apetitul este scăzut

Semnele de boală apar după trei-patru zile de la venirea în contact cu virusul. Afecţiunea evoluează circa o săptămână şi începe perioada de convalescenţă, în cazul în care nu a apărut vreo complicaţie de tipul pneumoniei sau suprainfecţiilor bacteriene localizate. În acest timp, pisica poate deveni purtătoare latentă a acestei boli. „Tratamentul este unul de susţinere, combătând efectele bolii, administrând antibiotice, fluidifiante ale secreţiilor respiratorii, vitaminoterapie, medicaţie simptomatică, în general. De asemenea, trebuie administrate alimente moi, de bună calitate, chiar dacă apetitul este depreciat în această perioadă din cauză că gustul şi mirosul sunt afectate”, a completat specialistul.
Prevenirea acestei afecţiuni se face exclusiv prin vaccinarea pisoilor la 8-10 săptămâni de viaţă.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecțiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.