Main menu

header

661 24 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Necontrolată din perspectiva legii, nefiscalizată și implicând comerț ilegal cu animale exotice, activitatea de furnizare de necuvântătoare la petrecerile copiilor, numită „grădina zoologică mobilă”, s-a extins cu repeziciune în Marea Britanie și peste Ocean, devenind o adevărată industrie.

3.500 de exemplare în grădini zoologice mobile

661 24 2Societatea pentru Protecția Animalelor Captive (CAPS) trage un semnal de alarmă referitor la extinderea accentuată a ceea ce este cunoscut sub denumirea de grădini zoologice mobile. Acestea folosesc tot felul de animale pentru distracţie, cu profitul aferent. O cercetare derulată de CAPS în 2016 a relevat existența a circa 200 de companii care pun la dispoziția oricui dorește, de la petreceri de aniversare ale copiilor până la biserici (!) animale extrem de vulnerabile, cu miile de exemplare, unele dintre specii amenințate cu dispariția. Cifra de 3.500 de astfel de necu- vântătoare este considerată o estimare destul de vagă, întrucât se bazează pe publicitatea pe care și-o fac chiar aceste firme în mod public. Este o activitate pe care nu o controlează, practic nimeni, și acest aspect grav a ieșit cel mai bine în evidență în 2013, când a fost condamnat proprietarul unei astfel de grădini zoologice mobile, Stephen Rowlands, punându-i-se în dreptul numelui 34 de capete de acuzare privind încălcarea unor regulamente de prevenire a comerțului ilegal al speciilor amenințate. Odată cu acest proces au ieșit la iveală detalii înspăimântătoare privind condițiile în care erau ținute animalele oferite pentru distracție. În ciuda constatărilor și condamnării (cu suspendare), firmei nu i-a fost interzis să dețină animale în același scop pe viitor.

180 de specii închiriate pentru profit

Între 2013 și 2016, numărul firmelor care se ocupă cu această activitate a crescut semnificativ, de la 160 la aproape 200. Sunt utilizate în scopuri comerciale peste 180 de specii, transportate la petreceri, la școli, la târguri și la evenimente publice. CAPS a întocmit o listă estimativă a acestor animale, care sunt duse de colo-colo pentru buna dispoziție a oamenilor: 600 de șopârle și crocodili; 570 de șerpi, inclusiv pitoni, vipere și constrictori; 190 de broaște țestoase; circa 1.000 de tarantule și alți păianjeni, scorpioni sau gândaci-gigant; 200 de broaște și de salamandre; 380 de sconcși, de suricate și de maimuțe; 180 de păsări sălbatice, inclusiv bufnițe și ulii; 500 de animale domestice, printre care iepuri, șobolani, ponei, câini, pisici. Oricât de impresionante ar părea aceste cifre, organizația atrage atenția asupra faptului că acesta este „doar vârful aisbergului” - o singură firmă declară că pune la dispoziția doritorilor, printre altele, „25 de vipere”. Așadar, cifrele anterioare sunt doar orientative...

„Licențe” fără legătură cu protecția necuvântătoarelor

661 24 4Deși „acoperirea” oficială a acestor activități este una care invocă „educarea oamenilor și punctarea importanței conservării naturii”, interesant este faptul că doar unele dintre speciile care intră la închirierea pentru distracție sunt amenințate cu extincția. Ca urmare, rezultă că multe sunt utilizate pentru amuzament profitabil, și nu pentru a creiona valori educaționale. În plus, aceste firme funcționează în baza unor așa-numite „licențe” care în realitate nu au vreo legătură cu protecția animalelor. Sunt doar simple înregistrări ale acestor companii, nu se fac inspecții obligatorii, iar Guvernul britanic a punctat că legislația în domeniu este „ineficientă” și nu face mare lucru pentru bunăstarea animalelor implicate în această industrie. Dar acest lucru urmează să se schimbe. Mai precis, grădinile zoologice mobile care vor furniza animale exotice pentru petrecerile copiilor vor avea nevoie de licențe adevărate pentru a putea activa pe teritoriul britanic, cu atât mai mult cu cât „unele dintre aceste firme au pe agendă sute de evenimente în fiecare lună”, anunță BBC. Noile reglementări vor prevedea ca aceste companii să adere public la angajamente de a asigura standardele impuse de susținătorii animalelor.

„Țelul nostru este să oferim educație și distracție tuturor celor cu vârste între 1 an și 99 de ani cu uimitoarele noastre animale, orice fel de petrecere ați avea“ (reclama unei grădini zoologice mobile)

Furnizarea de animale exotice la petrecerile copiilor a ajuns o industrie

Aniversare în tabăra cu... reptile

661 24 3Nu doar în Marea Britanie există un mare apetit pentru manevrarea de oameni, de dragul distracției și din curiozitate, a animalelor exotice. Peste Ocean, în SUA, există tabere ale reptilelor care se adresează copiilor care vor să fie „wild” („sălbatici”) și în care se organizează petreceri de aniversare cu astfel de animale. „Petrecerile noastre prezintă 10-12 animale, printre care păianjeni, amfibieni, șerpi, broaște țestoase, șopârle și crocodili. Avem asigurare și facem programe educaționale de 15 ani, având în minte siguranța participanților și a animalelor. Recomandăm ca vârsta copiilor să fie de la 4 ani în sus”, arată reclama unui astfel de organizator de evenimente. Aceste companii nu țin cont de mai multe aspecte grave ale activității lor. În primul rând, animalele sunt ținute în condiții inadecvate. „Ratonii sau suricatele sunt animale care stau în grupuri, sălbatice, nu sunt obișnuite să fie manevrate de oameni. Sunt îndesate în cuști, duse la evenimente, apoi repuse și duse în alt loc, și tot așa, de multe ori în aceeași zi”, explică Ros Clubb, reprezentant al Societății Regale pentru prevenirea cruzimii față de animale din Regatul Unit. Mai mult, potrivit specialiștilor, aceste animale pot fi focare de infecție pentru copii, care riscă să fie zgâriați sau chiar mușcați, expunându-se astfel unor boli foarte grave - de pildă, reptilele și amfibienii pot răspândi salmonella.