Main menu

header

665 29 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Vedeta din „Afaceri de stat”, Katherine Heigl, este una dintre marile iubitoare de animale de la Hollywood. Nu doar crește, ci se implică și în popularizarea adopțiilor și în susținerea drepturilor necuvântătoarelor, conducând și o fundație care salvează mii de exemplare.

La operație cu cățelușa Gracie Lou

În 2014, în cadrul unui interviu, Katherine Heigl afirma că are peste 30 de animale - opt câini, patru pisici, nouă cai, doi ponei, doi măgari, două capre, nouă-zece găini. „Sunt peste 30. Nu am făcut socoteala, dar cine mai numără?”, spunea atunci actrița. Heigl este foarte atașată de animalele sale. La sfârșitul anului trecut a împărtășit, îndurerată, fanilor vestea că iubita sa cățelușă Gracie Lou a fost diagnosticată cu o tumoare craniană. În loc să aleagă eutanasierea animalului, Katherine și soțul său, Josh Kelley, au optat pentru o intervenție chirurgicală. De altfel, dragostea actriței pentru animale s-a manifestat dintotdeauna. „Le respect, le iubesc și am grijă de ele”, povestește Heigl. Multe dintre animalele sale, deopotrivă câini și pisici, sunt salvate sau luate de la adăposturi. Trăiesc toate la ferma vedetei din Utah.

Fundație numită după fratele decedat

665 29 2Fratele actriței, Jason, era un mare iubitor de animale la rândul său și se atașase în mod deosebit de un Labrador pe nume Ben Davis. „Când Jason a avut accidentul în urma căruia a murit, Ben Davis a dispărut. L-am găsit după cinci zile, și cred că știa, într-un fel, că Jason nu mai este. I-a dus dorul tot restul vieții sale”, povestește actrița. În memoria fratelui său și a iubirii comune pentru necuvântătoare a luat ființă Fundația „Jason Debus Heigl”. „Facem tot ce putem ca să înceteze uciderea atâtor animale bune și sănătoase. Fiecare are o valoare imensă pentru noi toți”, explică vedeta.

„Am salvat câini de luptă răniți, bolnavi, desfigurați de abuzuri”

665 29 3Una dintre componentele organizației este „Heigl Hounds of Hope”, ce salvează din adăposturi în fiecare an câini cu nevoi speciale, care au șansele cel mai mici de a fi adoptați și așteaptă eutanasierea. „Am salvat câini de luptă răniți, cu tumori avansate, desfigurați de abuzuri, câini considerați agresivi doar pentru că nu erau educați corespunzător. Toți stau la noi pentru îngrijirea de care au nevoie, medicală sau antrenament, până sunt suficient de refăcuți pentru a putea fi adoptați”, povestește Heigl. În prezent, fundația își folosește toate resursele pentru a salva cât mai multe animale. „Am transportat peste 14.000 de câini din adăposturi unde erau eutanasiați în număr foarte mare la altele, unde rata adopțiilor este cea mai crescută”, punctează Heigl.

Gertie, în avion cu actrița

De altfel, actrița este o susținătoare ferventă a adopțiilor, încercând din răsputeri să convingă oamenii că din lipsă de spațiu adăposturile sunt nevoite să recurgă la eutanasierea unor exemplare care nu au probleme. „Majoritatea oamenilor nu știu că 25% dintre câinii care ajung în adăposturi sunt de rase pure și nu exemplare cu probleme, pe care nu le vrea nimeni”, susține vedeta. În context, Katherine Heigl povestește emoționată despre felul în care și-a salvat unul dintre căței, pe Gertie: „Era pe lista câinilor ce urmau să fie eutanasiați. Nu avea dinți și era subnutrită. Acum poate mânca ouă și călătorește în avion cu mine peste tot”. Potrivit actriței, animalele au învățat-o valoarea iubirii necondiționate și a loialității. „Aduc râsete și bucurie în viața noastră. M-au ajutat să-mi învăț copiii despre faptul că trebuie să ne pese de ceilalți și că viața este un dar care trebuie prețuit la justa sa valoare”, mai spune vedeta. Per total, Katherine Heigl și mama sa, Nancy, au reușit să contribuie la adopția a mii de animale prin intermediul fundației pe care au înființat-o.

Vânzări cu profit reinvestit

665 29 4Vizibilitatea actriței este, de asemenea, de un real folos eforturilor sale. În 2013, Heigl a lansat o linie de produse pentru animale. Colecția include lese, genți și cuști, modele de zgardă, castroane pentru câini și pisici. Toate sunt inscripționate cu „Just One”, pentru a se ști că fac parte dintr-o serie al cărei profit se întoarce la animale. Heigl a făcut din susținerea acestei linii aproape o cauză, încercând să creeze cumpărătorilor reflexul de a socia logo-ul cu ideea că banii pentru produsul pe care îl achiziționează revin în circuitul efortului de salvare a animalelor din adăposturi. „Sper ca, într-o zi, clienții care văd aceste obiecte să le asocieze cu cauza noastră”, arată Heigl.

„Fiecare animal pe care l-am avut mi-a adus un tezaur de iubire, bucurie și grație“

Distinsă cu Presidential Service Award

Katherine Heigl nu se limitează la activitatea propriei organizații, ci își extinde influența și în exterior. De-a lungul timpului, a lucrat alături de membrii societății „Best Friends Animal” la mai multe proiecte, în special la cele care implicau transportarea câinilor în pericol de a fi eutanasiați spre adăposturi cu rată mai mare de adopție. De asemenea, a acordat acestei asociații un grant prin care activitatea a fost finanțată timp de un an. Urmare a eforturilor sale pe această direcție, actrița a fost distinsă, în anul 2010, cu Presidential Service Award, distincție instituită de președintele SUA pentru „munca și dedicarea în sprijinul bunăstării animalelor”. În 2012, actrița a semnat o petiție PETA adresată membrilor legislativului din Utah, solicitând respingerea proiectului de lege care urma să incrimineze filmările cu camera ascunsă în fermele de animale.