Main menu

header

de Daniela Purgaru

Vă aduceţi aminte, cu siguranţă, de poezia „Căţeluş cu părul creţ”... Ei bine, dacă ar fi fost scrisă acum, probabil că ar fi sunat: „Motănel cu părul creţ/Fură raţa din coteţ”, deoarece, iată, există o rasă de feline de companie unică, ce se caracterizează prin blăniţa ondulată. Apărută din... întâmplare
Rasa de pisici LaPerm a apărut dintr-o pură întâmplare, în anul 1982, la o fermă din Oregon, Statele Unite, unde s-a născut un pisoiaş complet chel, total diferit de părinţii săi şi de fraţi. La vârsta de opt săptămâni a început să îi crească un păr foarte moale şi cârlionţat, iar între 3 şi 4 luni, pisoiul, botezat Curly, avea o blăniţă complet creaţă.

Gena se transmite la alte generaţii
Şi unele dintre următoarele pisicuţe s-au născut cu acest specific. Asta datorită genei dominante, ce se transmitea noilor generaţii atât la masculi, cât şi la femele. Acest lucru a condus la omologarea ei, rasa primind numele de LaPerm.

Are diverse culori
Corpul acestor pisici are o mărime medie şi este atletic. Picioarele sunt lungi şi zvelte, ochii sunt mari şi rotunzi, iar coada este stufoasă. Blăniţa este semilungă şi este foarte încreţită pe partea de dedesubt a corpului, pe zona gâtului şi la baza urechilor. Ea poate avea orice culoare sau model.

Deosebit de afectuoasă
Pisicile LaPerm sunt gentile şi afectuoase, dar şi foarte active. Le place să stea mereu lângă stăpân, pe care îl iubesc mult, şi încep să toarcă în prezenţa sa. Sunt foarte active şi curioase şi le place atât să se joace, cât şi să stea liniştite, în funcţie de atmosfera din cămin. LaPerm este, aşadar, pisica ideală pentru foarte multe tipuri de personalităţi.
Această pisică are nevoie de exerciţii fizice, pe care le poate face singură dacă dispune de suficient spaţiu. Trebuie periată de câteva ori pe săptămână, pentru ca blăniţa să îşi păstreze frumuseţea aparte. Speranţa de viaţă este de circa 13 ani.