Main menu

header

668 25 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În premieră națională, un nevăzător din Marea Britanie și-a luat alături primul cal care va funcționa ca însoțitor. Se numește Digby și este un exemplar în miniatură.

Destinați alergicilor la câini

Mohammed Salim Patel trăiește în Lancashire și s-a gândit la nevăzătorii care au alergie la câini. A „spart gheața” cu un cal în miniatură, pe nume Digby, care este antrenat special ca însoțitor pentru nevăzători, notează „The Guardian”. Patel însuși, jurnalist la BBC, este un nevăzător alergic la câini. „Momentan depind foarte mult de alți oameni. Am alături un lucrător care mă conduce dimineața la muncă, îmi oferă sprijin la birou, apoi mă duce acasă. Digby îl va scuti de o mare parte din această activitate”, explică jurnalistul. Când antrenamentul lui Digby se va încheia complet, animalul se va muta în grajdul pe care Patel i l-a amenajat special în curtea casei sale.

Trăiesc până la 45 de ani

Furnizoarea acestor animale este Katy Smith, antrenoare care are opt exemplare la grajdurile sale din Northallerton, Yorkshire, unde funcționează și o organizație care se ocupă de terapiile cu ponei pentru vârstnici. Îndată ce a auzit de înlocuirea câinilor cu cai în cazul nevăzătorilor alergici din SUA a decis să implementeze modelul și în Marea Britanie. „Sunt aproape ca niște câini. La fel ne privesc, la fel vor să fie alături de noi și să ne facă pe plac. Trăiesc până la 45 de ani și pot eventual să vă care și sacoșele”, explică Smith, care lucrează pentru antrenamente cu unități specializate ale Poliției.

Caii însoțitori pentru nevăzători au nevoie de grajduri și de spațiu suficient pentru a alerga