Main menu

header

668 24 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Cele mai iubite animale au, în majoritatea cazurilor, un loc în inima proprietarilor lor și, dacă este posibil, se odihnesc pentru eternitate în grădina casei. Unele animale capătă și o importanță socială, fiind onorate prin monumente amplasate în spații publice.

Cobaii cu... ochelari

Multe dintre cuceririle științifice ale domeniului medical se datorează animalelor de laborator. Cobaii, șoareci și șobolani, au dus mai departe cu pași mari domeniul, inclusiv genetica. Aceste merite au fost luate în calcul în Rusia, la Institutul de Citologie din Novosibirsk, unde a fost amplasat un monument din bronz dedicat rozătoarelor ce i-au făcut renumiți, uneori cu prețul vieții, pe cercetători. Mica statuie are chip de cobai, poartă ochelari și ține în mână simbolul ADN. Artistul care a realizat monumentul susține că „lucrarea este o combinație între imaginea unui șoarece de laborator cu cea a unui om de știință, pentru că sunt interconectați și servesc împreună unei cauze comune”.

Cămilele de povară

668 24 2În Arizona există un monument dedicat unui om numit Hi Jolly și al cămilelor care i-au dus faima. A lucrat în Armata SUA și a avut menirea de a introduce aceste animale în deșerturile statelor din Sud. Pentru a i se testa teoria conform căreia acestea sunt mijloace de povară ideale, în perioada 1856-1857 au fost aduse pe teritoriul american 77 de exemplare. Experimentul s-a dovedit un eșec în final, iar odată cu izbucnirea Războiului Civil „corpul cămilelor” a fost desființat. În urma acestei tentative a rămas totuși un monument în formă de piramidă, cu o cămilă în vârf.

Maimuțele masacrate

668 24 3În Georgia, în localitatea Johns Creek, există un monument care aduce aminte de un episod negru din istoria acestei așezări. La începutul secolului al XX-lea, un accident feroviar a lăsat libere câteva maimuțe care aparțineau unui circ și care au luat-o la fugă spre libertate. Neștiind exact cu ce au de-a face, oamenii au deschis focul și le-au ucis. În anii ’90, un artist local a avut ideea de a transpune într-un monument ceea ce a rămas în istoria comunității ca „Masacrul maimuțelor”. Lucrarea, din piatră, transmite mesajul contemporan că uciderea unui animal nu este singura opțiune pe care o au oamenii.

În onoarea... gândacului distrugător

668 24 4Localitatea Enterprise, din Alabama, se autointitulează „orașul progresului”. De-a lungul istoriei sale, niciun incident nu a fost considerat mai distrugător decât apariția gândacului care se hrănea cu florile și cu plantele de bumbac. Intrarea acestei insecte în culturile locale, la începutul secolului al XX-lea, a însemnat decimarea acestora și, pentru comunitățile care trăiau din cultivarea bumbacului, faliment sigur. În aceste condiții, cum de există un monument dedicat gândacului care a amenințat cu ruina mii de oameni? Fermierii de aici au fost obligați să-și diversifice recoltele, și așa au apărut culturile de aluni, care s-au adaptat perfect condițiilor de aici și au generat o înflorire fără precedent a localității. Enterprise a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori din SUA. Dacă nu ar fi fost gândacul...

Codul sacru

668 24 5Industria pescuitului de cod este unul dintre fundamentele economice pe care s-a edificat statul american Massachusetts. Pentru a sublinia rolul acestui pește în istoria statului, deasupra Galeriei vizitatorilor de la Camera Reprezentanților Massachusetts există o statuie de 1,5 metri care reprezintă un cod. Monumentul a stat timp de peste un secol în sala de ședințe a clădirii guvernamentale, dar a fost furat în 1933, iar eforturile de a-l depista au fost remarcabile; ședințele nu s-au mai ținut până nu a fost recuperat monumentul reprezentativ, care a fost găsit și amplasat pe locul în care există și astăzi.

Pescărușii-miracol

668 24 6În 1848, primii mormoni care soseau să se stabilească în statul american Utah au plantat câteva recolte ce urmau să-i susțină și de care depindea chiar supraviețuirea lor în noul teritoriu. Peste ele s-a abătut însă un roi de greieri care făceau ravagii printre aceste plante. Apoi au apărut pescărușii, care le-au venit de hac insectelor, salvând, practic, viața oamenilor. Mormonii au considerat asta un miracol divin și, în onoarea pescărușilor, a fost ridicat un monument impunător, cu două păsări de bronz care privesc orașul Salt Lake City din zona Bisericii Mormone.

„Fiecare animal lasă o urmă a ceea ce a fost“ (Jacob Bronowski, istoric de știință)