Main menu

header

668 24 7de Roxana Istudor

Din 1999 până în 2015, peste 100.000 de urangutani au dispărut din Borneo din cauza oamenilor.

Decimați de exploatarea resurselor

Potrivit unei cercetări publicate în revista „Current Biology”, din anul 1999, populația de urangutani din Borneo a fost decimată. Peste 100.000 de exemplare au fost ucise ori au fost condamnate la moarte de activitățile umane. Specialiștii de la Institutul pentru Antropologie Max Planck, din Germania, care au derulat o cercetare de peste 15 ani, pun acest dezastru pe seama despăduririlor masive, a industriei uleiului de palmier, a mineritului și a apariției fabricilor.

Vânați „cu o cruzime inutilă”

Rezultatele studiului sunt considerate uluitoare. „Animalele au dispărut și din zone cu păduri, fiind pur și simplu ucise”, afirmă cercetătoarea Maria Voigt. Urangutanii au fost vânați fără milă, ca pedeapsă pentru faptul că se atingeau de recoltele oamenilor, iar dimensiunea reală, în cifre, a acestor „răzbunări” a ieșit la iveală cu ocazia studiului experților germani. „Nu ne așteptam la pierderi atât de mari în rândul populației de urangutani și mai ales la datele din zonele împădurite, care arată că vânarea acestor primate este o problemă foarte gravă. Recent am aflat de un exemplar care avea 130 de gloanțe în corp. Poate că aceste animale mănâncă fructele fermierilor, dar nu sunt periculoase, și acest tip de cruzime este absolut inutil”, punctează Serge Wich, de la Universitatea „John Moores”, din Marea Britanie, care a făcut parte din echipa de cercetători.

Doar din cauza despăduririlor masive, în următorii 35 de ani ar mai putea dispărea 45.000 de urangutani din Borneo (BBC).