Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aveţi un căţel care are pleoapele întoarse spre interior, care clipeşte des şi lăcrimează exagerat? În acest caz poate fi vorba despre entropion, o afecţiune transmisă genetic sau dobândită, întâlnită mai des la anumite rase. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a oferit mai multe amănunte despre această boală.

Este transmisibilă genetic
Entropionul este o afecţiune oftalmologică des întâlnită, caracterizată de întoarcerea marginii libere a pleoapei spre interior, adică spre cornee. Din această cauză, câinele va avea corneea roşie, iritată, va lăcrima exagerat şi va avea o jenă la clipire, ce va duce chiar la modificări comportamentale. „Este o afecţiune transmisă genetic, dar poate fi şi dobândită în cursul vieţii, ca urmare a unor traumatisme oculare sau perioculare şi diverselor afecţiuni dermatologice locale. Din păcate, există eventuale complicaţii - animalul poate face keratită acută, conjunctivită, ulcer cornean sau blefarită”, ne-a spus medicul veterinar.

Operaţia, singura soluţie
Această afecţiune se întâlneşte mai des la rase precum Sharpei, Tosa-inu, Rottweiler, Labrador, Golden retriever, Bulldog, dar şi la alte rase sau chiar la metişi. „Diagnosticul se poate pune pe baza examinării oftalmologice, dificultatea constând în evaluarea afecţiunilor concurente, precum gravitatea keratitelor sau conjunctivitelor asociate”, a completat specialistul. Câinele afectat poate fi tratat numai prin operaţie, procedeu prin care se restabileşte poziţia normală a marginii libere a pleoapei afectate.

Poate recidiva
Chiar dacă după intervenţia chirurgicală animalul suportă un tratament postoperator şi totul revine la normal, din păcate, entropionul poate recidiva. Şi aşa, este bine de ştiut că această boală nu trebuie ignorată, pentru că sănătatea globului ocular poate fi afectată.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.