Main menu

header

de Daniela Purgaru

- Ultima modă în lumea acvaristicii - o pată de culoare vizibilă şi pe întuneric

Glo Fish (Branchydanio rerio fluorescent) sau peştele fluorescent face ravagii în lumea pasionaţilor de acvaristică. Şi totul a pornit de la un experiment… Peştii zebră sunt folosiţi de mai bine de 20 de ani ca şi cobai la diverse studii de toxicologie şi de poluare a apei. De aici şi până la mutaţii transgenice nu a mai fost decât un pas, lucru confirmat şi de profesorul biolog Monte Westerfield, director al Centrului Internaţional de Resurse a Peştilor Zebră.

Gena se transmite mai departe
Peştişorul fluorescent rezultat a fost creat prin injectarea unor gene de la anemonele marine, corali sau meduze în icrele peştelui zebră înainte de eclozare. Apoi, următoarele exemplare au fost obţinute prin reproducere directă, proteina fluorescentă fiind dobândită genetic de noile generaţii.

Poluarea, principala vinovată
Acest peştişor, numit Glo Fish, are mai multe culori, printre care roşu, verde şi portocaliu, toate acestea fiind fluorescente. De fapt, fiecare culoare indică prezenţa în apă a unui poluant. De ce a fost ales peştele-zebră? Deoarece se înmulţeşte foarte uşor şi a fost cel mai la îndemână în aria de interes în acel moment pentru cercetători.

Interdicţie la comercializare
Aceste exemplare inedite au fost introduse pe piaţă acum câţiva ani şi au început să fie foarte căutate de acvarişti, în Statele Unite un astfel de exemplar fiind vândut cu circa 10 dolari. Şi la noi în ţară au început să apară, însă sunt deocamdată foarte rari, deoarece există numai doi distribuitori care au licenţă de comercializare. Unele ţări chiar au interzis introducerea acestei specii, pentru a nu se crea precedente.