Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pisicuţa dumneavoastră face orice pentru a fi băgată în seamă, însă nu ştiţi exact ce semnifică gesturile ei? Vreţi să aflaţi când se simte bine şi e prietenoasă şi când vrea să fie lăsată în pace? Iată câteva dintre principalele sale instrumente cu care comunică:

Ochii o trădează
Privirea pisicii ascunde şi intenţiile acesteia. Astfel, dacă observaţi că are pupilele dilatate şi parcă vă fixează cu ele este bine să o lăsaţi în pace, deoarece e nervoasă şi s-ar putea să atace. În ciuda mitului existent, s-a constatat că felinele nu văd prea bine pe întuneric total, însă atunci când există o sursă cât de mică de lumină, văzul lor este superior nouă.

Nasul, detector de feromoni
Acest organ este foarte important pentru felină. Ea adulmecă mereu aerul în căutarea unor urme de mirosuri interesante şi feromoni (substanţe chimice eliminate prin urină şi glandele de la obraji, dintre degete sau din zona anusului) şi recunoaşte sau descoperă „identitatea” animalelor din jur pe o rază destul de mare.

Mustăţile şi simţul tactil
Pisica are 24 de mustăţi, împărţite în patru rânduri, de-o parte şi de alta a feţei. Aceste prelungiri funcţionează ca nişte adevărate organe de simţ, protejând ochii şi „pipăind” spaţiul.

Urechile captează şi cele mai mici sunete
Urechile reprezintă cel mai important organ al pisicii. Ele conţin peste 40.000 de terminaţii nervoase, ceea ce semnifică o sensibilitate aparte la sunetele din mediul înconjurător. Pisica poate percepe un spectru larg de vibraţii, de la frecvenţe foarte înalte până la cele foarte joase. Atunci când urechile sunt ţinute drepte, în sus, înseamnă că pisica este liniştită, iar când aceasta şi le mişcă dintr-o parte în alta este posibil să fi auzit un sunet care o intrigă. Dacă însă urechile sunt lăsate spre spate este bine să vă depărtaţi, pentru că animalul este speriat sau nervos şi s-ar putea să atace.

Barometrul interior
Există mai multe semnificaţii ale felului în care pisica îşi ţine coada, în funcţie de care îi putem ghici starea interioară:
- coada ţinută dreaptă în sus, în mers, semnifică mulţumire şi siguranţă;
- coada se îndoaie spre dumneavoastră: este un gen de salut prietenos;
- dacă dă din coadă sau o loveşte de podea: este agitată, nervoasă;
- coada uşor curbată într-o parte, dar nu neapărat spre stăpân: felina se simte bine, însă este atentă la ce se petrece în jur;
- coada zbârlită: pisica este foarte alertă şi speriată.

Posesivitatea
Pisica are în dreptul obrajilor nişte glande care secretă un miros perceptibil doar pentru animale. Există momente în care ea îşi freacă obrajii de diverse obiecte din casă sau de pantalonii dumneavoastră. Acesta nu este numai un gest de alint, ci ea îşi însemnează practic obiectele respective, considerându-le ca fiind ale ei. Unii masculi necastraţi fac acelaşi lucru urinând pe obiecte.
De asemenea, poate aţi observat că atunci când două pisici se întâlnesc şi se plac, ele îşi freacă trupurile unul de altul. Acest lucru înseamnă că se înţeleg bine şi că îşi unesc mirosurile.