Main menu

header

677 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Sunt unele dintre cele mai iubite necuvântătoare de pe planetă. De la copii la vârstnici, oamenii consideră veverițele creaturi adorabile, cu o simbolistică aparte. Dar aceste drăgălașe animale au o capacitate uluitoare de a ataca, uneori cu consecințe dintre cele mai neplăcute.

Asalt asupra Poliției

677 24 2O gospodină din New York a vrut să scape de unele prăjituri rămase de la Sărbători și pe care le lăsase pe masa din bucătărie. Dar începutul de an 2018 i-a adus și un musafir neașteptat. O veveriță care se îndopase bine cu zahăr a devenit atât de agresivă, încât a ajuns să se posteze în ușă și nu-i mai permitea femeii să iasă din casă. Apoi a pornit radioul la maximum, pe un post cu muzică rock. În vacarmul de nedescris, în timp ce animalul răsturna totul prin casă, femeia a chemat Poliția, care a găsit veverița pendulând pe lustra din bucătărie, la fel de agresivă. Ofițerul, care a reușit în final să „extragă” exemplarul din spatele aragazului, a fost mușcat zdravăn prin mănușa de protecție.

Mușcături în campus

677 24 3În toamna anului 2017, un anunț postat la vedere la Universitatea Indiana informa studenții că trebuie să se ferească de veverițele care erau parte a peisajului cotidian într-un loc cu atâția arbori și resturi de mâncare. Ce se întâmplase? Animalele s-au apucat să-i muște de glezne pe studenții din campus pentru că, peste vară, în vacanță, nu mai fuseseră hrănite. Potrivit experților, resturile de mâncare la îndemână le fac pe veverițe să se lenevească și să nu mai caute hrană, dar când aprovizionarea de la oameni încetează chiar și temporar, animalele devin agresive la reîntâlnirea cu tinerii.

Banda care a măcelărit un câine

677 24 4În 2005, un câine fără stăpân s-a apucat să latre la un grup de veverițe, așa cum fac mai toți câinii când le văd pe animăluțele acestea vioaie trecând ca fulgerul printre ramuri sau pe sol. Dar la momentul respectiv, câinele, un pui de pe străzile localității Lazo, din Rusia, nu știa cu cine are de-a face. Când s-a apropiat, grupul de veverițe s-a transformat într-o bandă de ucigași care au tăbărât pe el și literalmente l-au făcut bucăți, atacându-l brutal din toate părțile. Numeroși martori au ajuns în fugă la fața locului, dar nu au mai reușit să salveze câinele. La strigătele lor, veverițele au luat-o la sănătoasa, târând bucăți de carne din câine. Specialiștii nu au putut da acestui incident sângeros altă explicație decât aceea că veverițele erau foarte înfometate. De altfel, la început, episodul, fără precedent, a părut o invenție. Dacă nu ar fi existat atâția martori, nu s-ar fi știut niciodată de ce poate fi în stare o gașcă de veverițe.

Bătrâni sub teroare

O veveriță a luat la țintă, în 2016, un cămin de bătrâni din Florida. Într-o zi însorită în care vârstnicii jucau șah sau citeau, animalul a năvălit direct în camera de activități de recreere, repezindu-se asupra oamenilor, pe care a început să-i muște cu sălbăticie și să-i sfâșie cu ghearele. Cei care au putut au ieșit afară, dar cei imobilizați au rămas victime însângerate ale atacului neașteptat. Echipajele de urgență sosite la fața locului i-au îngrijit pe cei agresați și le-au administrat vaccinuri antirabice.

Copil însemnat pe viață

În Knutsford, Anglia, o fetiță pe nume Kelsi Morley a fost atât de încântată la vederea unei drăgălașe veverițe, încât a făcut greșeala să se apropie. Imediat a început să urle. Animalul a mușcat-o de față, iar la sosirea mamei, copila era plină de sânge, cu veverița încă înfiptă cu ghearele în micuțul său chip, care a rămas însemnat pentru totdeauna. Demn de menționat este faptul că părinții au chemat în ajutor Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (RSPCA), dar reprezentanții acesteia nu au mișcat un deget, afirmând că ei se află doar în postura de apărători ai necuvântătoarelor. În final, bunicul fetiței a luat o pușcă și a lichidat veverița agresivă.

Un hoț pus pe fugă

Adam Pearl trăiește în localitatea Meridian, din Idaho, SUA, și are un animal de companie mai puțin obișnuit: o veveriță pe nume Joey. Legătura celor doi este foarte strânsă, lucru care s-a văzut cu ocazia unui incident mai puțin fericit. Adam a trebuit să plece de acasă și l-a lăsat pe Joey singur, cu apă și mâncare din belșug. Dar, la un moment dat, în locuință a pătruns un hoț. A furat ce era la vedere, dar când să intre în dormitor, a dat de o veveriță furioasă, care a știut foarte bine cu ce intenții era acolo omul respectiv și a trecut la atac: l-a mușcat și l-a zgâriat până când infractorul a fost nevoit să iasă în goană din casă. La puțin timp a fost prins, iar Joey a fost răsplătit.

Agresor în serie

Richard Williams, în vârstă de 87 de ani, făcea ordine pe veranda casei sale din Novato, California, când o veveriță nemaipomenit de agresivă a sărit asupra sa, a început să-l muște cu brutalitate și să-l zgârie pe tot corpul. Omul, care începuse să sângereze abundent, și-a strigat soția, care a venit înarmată cu o mătură, dar, după ce și-a scăpat bărbatul de animal, s-a trezit ea însăși atacată. Richard a reușit să desprindă veverița de pe soția sa și a trântit animalul de ciment. După sosirea echipajelor de urgență, cei doi vârstnici au aflat că exemplarul atacase de mai multe ori în ultimele săptămâni.

„Am fost atacat de o veveriță în timp ce făceam jogging, deci astfel de lucruri sunt reale, se întâmplă“ (Adam  Serwer, jurnalist „The Atlantic“)

Suspiciuni de turbare

677 24 5Într-un singur weekend din iulie 2017, în Parcul Prospect, din New York, au avut loc numeroase atacuri ale veverițelor asupra celor care se plimbau prin zonă. Cel puțin în cazul unuia dintre animale, care a atacat fără explicație, a apărut suspiciunea de turbare. Poliția a intervenit cu anunțuri postate la vedere pe toată suprafața spațiului de agrement, avertizând oamenii să fie foarte atenți și să se prezinte la spital dacă se întâmplă să fie mușcați de vreo veveriță.