Main menu

header

685 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

De la echilibrul interior al copiilor până la amânarea instalării demenței la vârstnici, animalele de companie nu încetează să releve noi fațete ale contribuției acestei relații la sănătatea omului. Studii după studii reconfirmă aceste realități.

Sprijin pentru cei afectați de boli mintale

O cercetare de ultimă oră a dat la iveală faptul că animalele de companie - câini, pisici, păsări, porci de Guineea etc. - pot ajuta oamenii să-și gestioneze bolile mintale. Specialiștii din Marea Britanie au derulat un studiu în cadrul căruia i-au întrebat pe 57 de pacienți cu acest tip de afec- țiuni cât contează prezența animalelor în viața lor de fiecare zi, iar răspunsurile au fost uimitoare. Astfel, 60% dintre respondenți au declarat că animalele se află în cercul cel mai important, al familiei, în multe cazuri fiind plasate deasupra prietenilor și hobby-urilor. Alți 20% dintre cei chestionați consideră că animalele lor se află în cel de-al doilea cel mai apropiat cerc afectiv. Majoritatea afirmă că prezența constantă și proximitatea animalelor reprezintă o sursă de calm - prietenii necuvântători le distrag atenția de la simptomele bolilor, de la experiențe tulburătoare, chiar de la gândurile suicidare. „Pisica mă forțează să rămân implicată în viață și în lume”, arată un pacient citat de medlineplus.gov. „Oamenii cu care am stat de vorbă pe parcursul acestui studiu simt că animalele lor joacă un rol pozitiv în procesul de gestionare a stigmatizării sociale, prin faptul că îi acceptă fără să-i judece”, explică Helen Brooks, de la Universitatea Manchester, autoare a cercetării.

Antidotul singurătății

685 24 2Studiul desfășurat de specialiștii britanici a dat la iveală, de asemenea, faptul că relația cu un animal de companie este deseori privită ca echivalentul uneia cu o ființă umană. „Aceste animale depind de mine. Îmi dau o stare de bine pe care nu o obțin de la nimeni altcineva, întrucât interacțiunea cu familia este mai mult telefonică și asta este o mare diferență din perspectiva empatiei”, declară unul dintre cei chestionați, proprietar de păsări, citat de „Huffington Post”. Mai mult, pe lângă faptul că animalele furnizează afecțiune și sprijin, instalează o rutină zilnică extrem de benefică și un sentiment de utilitate și de eficacitate, foarte important pentru persoanele singure: „Când simt că sunt depresiv, sunt minunate; nu se dezlipesc de mine chiar și două zile. Dacă mă retrag în pat, îmi stau alături până când ies din starea aceea de tristețe”, mărturisește un proprietar participant la studiul publicat în jurnalul „BMC Psychiatry”.

Echilibru pentru copiii martori în procese

Este binecunoscută reticența cu care copiii acceptă să participe la procesele judiciare, suficient de stresante chiar și pentru adulți. În aceste condiții, s-a apelat la un Labrador în vârstă de circa 2 ani pentru a-i ajuta pe copii și pe tineri să gestioneze mai ușor aparițiile și mărturiile în instanță. Pe nume Merel, femela este primul animal folosit pentru menținerea stării de confort pentru tinerii care depun mărturie în fața judecătorului din localitatea canadiană London, Ontario. Rezultatele i-au surprins pe specialiști: toate tinerele persoane care s-au prezentat în fața Curții au manifestat o relaxare vădită, prin stabilirea conexiunii cu Labradorul. „Nu-mi mai imaginez această activitate fără Merel. Ajută la crearea unui raport instantaneu, deschide calea mărturiilor și, de asemenea, contribuie la derularea în bune condiții a discuțiilor dinaintea mărturiilor”, argumentează dresoarea Rachel Crawford, citată de postul de televiziune american „ABC News”.

Refacere după paralizie

685 24 3Povestea felului în care o pasăre a ajutat o pacientă să se refacă după o paralizie este definitorie pentru felul în care un animal de companie poate scoate un om din cumpene de sănătate. Într-o vacanță cu familia, Sam Bloom a căzut pe o scară. A rămas paralizată de la piept în jos și medicii au anunțat-o că nu va mai putea merge vreodată. Ajunsă acasă, în Australia, în plină depresie și în imposibilitatea de a se mișca, femeia a primit de la fiul său un pui rănit de coțofană. Ce a urmat este aproape miraculos: Sam a dezvoltat o relație foarte specială cu puiul numit Penguin: „Am început să mă uit după el, să vorbesc cu el, îmi stătea mereu pe umăr sau pe cap și îi mărturiseam cele mai negre gânduri”. Încet, datorită păsării, femeia a reintrat în cercul ei social - familie, prieteni - s-a reapucat de sport, devenind unul dintre cei mai redutabili atleți paralimpici ai țării sale. În ziua în care Sam a plecat spre Campionatul Mondial de caiac-canoe din Italia, coțofana și-a luat zborul spre libertate. „Ne-am vindecat împreună și va fi întotdeauna membru al familiei noastre”, mărturisește femeia care a învins paralizia.

„Magneți” sociali

Compania unui animal are atât de multe beneficii majore, încât reflectarea a doar câteva dintre acestea poate fi edificatoare. Studii de dată recentă atestă faptul că proprietarii de animale de companie care au suferit un atac de cord, de pildă, trăiesc mai mult decât cei afectați de această boală, dar care nu au un câine sau o pisică. De asemenea, animalele sunt adevărați „magneți” sociali; oamenii interacționează mult mai ușor cu proprietarii lor și s-a constatat că persoanele aflate într-un scaun cu rotile sunt privite mai des dacă au un animal de companie alături. Alte date arată că proprietarii de animale sunt mai fericiți, mai încrezători și mai puțin însingurați. „Chiar fac mai puține vizite la doctor pentru tot felul de probleme minore”, punctează webmd.com, care adaugă faptul că atunci când cresc alături de animale, și copiii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta alergii, răceli și infecții.

„Animalele de companie au însușirea unică de a furniza sprijin necondiționat, pe care mulți bolnavi nu îl primesc de la familie sau de la alte relații sociale“ (Helen Brooks, cercetător, Universitatea Manchester)

Stimulează optimismul, încurajează mişcarea

Timpul petrecut alături de animalul de companie reprezintă un plus pentru starea de spirit și pentru sănătate, arată webmd.com. Prezența animalului reduce stresul cotidian, impulsionează starea de bine și capacitatea afectivă, stimulând, prin instalarea rutinei, și obiceiul de a face mișcare, în special în cazul proprietarilor de câini. Este demonstrat faptul că mângâiatul pisicii poate reduce tensiunea arterială și contribuie la eliberarea de către organism a unui hormon de relaxare care îl face să scadă în acțiune pe cel al stresului. „Proprietarii de animale au o stare generală mai bună decât persoanele care nu au așa ceva, în special când vorbim despre cei care dezvoltă relații foarte apropiate cu animalele pe care le dețin”, explică Allen R. McConnell, profesor de psihologie la Universitatea Miami.