Main menu

header

de Daniela Purgaru

Spitzul finlandez (Suomenpystykorva) este un câine rar întâlnit la noi, bun pentru companie şi cu un caracter foarte potrivit persoanelor active. Rădăcinile acestui câine pornesc din Finlanda, din vremuri străvechi, când era folosit la vânătoarea de urşi, elani şi păsări. Astăzi este foarte apreciat de crescători, ca şi câine de companie, fiind, de altfel, câinele naţional al Finlandei.

Seamănă cu o vulpe
Aspectul său seamănă cu o vulpe, botul fiind ascuţit, urechile ridicate şi coada stufoasă (răsucită pe spate). Corpul este pătrăţos, ochii lunguieţi şi migdalaţi, pieptul adânc, iar blana, de lungime medie spre lungă (în special pe piept şi umeri), este formată dintr-un puf des, ce ţine de cald. Culoarea este roşcată, cu sau fără pete albe pe degete şi piept.
Un exemplar adult are o înălţime de 38-51 cm, iar greutatea medie este cuprinsă între 13 kg şi 16 kg.

Activ şi inteligent
Ca orice câine nordic, acest Spitz este foarte activ şi inteligent. Îi place să fie mereu „în haită”, cu multă lume în jur şi urăşte să fie lăsat singur. Poate deveni agresiv cu persoanele străine şi are obiceiul de a lătra mult, din orice motiv, aşa că este bine să fie dresat de mic în acest sens. Este potrivit pentru familiile numeroase, cu membri care petrec mult timp acasă şi care îl pot scoate des afară. Îi plac copiii şi alte animale şi preferă locurile răcoroase.

Are nevoie de multă mişcare
Deşi blana este foarte deasă, nu necesită o îngrijire deosebită, deoarece se curăţă mai mult singură. Este un câine rezistent şi are nevoie de foarte multă mişcare pentru a se simţi bine. Exemplarele din această rasă sunt predispuse la anumite afecţiuni cum ar fi: displazie de şold şi atrofie retiniană ce duce la orbire. Speranţa de viaţă este de 13-15 ani.