Main menu

header

687 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Celebru în urma seriei „Jurnalele vampirilor”, iubit de cinefilii din toată lumea pentru carisma sa și talentul actoricesc, Ian Somerhalder, unul dintre tinerii frumoși ai Hollywoodului, este renumit pentru implicarea profundă în susținerea drepturilor animalelor.

„Animalele au fost întotdeauna o parte din viața mea”

În spatele imaginii perfecte afișate pe micul și pe marele ecran, Ian Somerhalder, una dintre cele mai cunoscute vedete hollywoodiene ale generației tinere, se remarcă de mai mulți ani prin acțiunile pro-animale și pentru felul în care își folosește imaginea publică pentru a le apăra. „Am crescut cu animale, în Louisiana. Salvam mici pelicani sau întorceam în sălbăticie pui de vidre. Exista și un adăpost în apropiere și mama mă ducea mereu acolo, să mă joc cu animalele. Pe unele chiar le luam acasă, așa că întotdeauna au fost o parte din viața mea, așa cum sunt a multor altor oameni”, își amintește Ian.

A hrănit noaptea cu biberonul pisoi nou-născuți

687 28 2Actorul are o slăbiciune pentru pisici. A fost marcat de relația cu o astfel de felină pe când avea 3 ani. La un moment dat, motanul pe nume Tiger a fost lovit de o mașină. „Părinții mei au cheltuit până la ultimul dolar să-l salveze. A fost pentru prima dată când am primit o lecție despre vindecare și am avut parte și de uimitoare lecții de anatomie. Pisoiul era uriaș, aproape cât mine!”, mărturisește actorul. Experiența de atunci i-a fost de un real folos mai târziu, când a avut propriii pisoi adoptați. „Să te trezești în mijlocul nopții pentru a hrăni cu biberonul pui care ar muri fără tine îți dă măsura a ceea ce simte un om atunci când o ființă depinde de el cu viața. Este o emoție foarte specială și un curs extraordinar pentru calitatea de tată. Pisicile m-au pregătit pentru asta”, explică Ian.

Și-a înființat propria fundație

687 28 3Mai târziu, dragostea pentru necuvântătoare l-a făcut pe actor să depășească barierele adopției. Afectat de urmările asupra mediului ale unei deversări masive de petrol, Ian a decis în 2010 să-și înființeze propria fundație pentru animale, care îi poartă numele și care cuprinde campanii de conservare a naturii, de încetare a testărilor pe animale, proiecte de protecție a mediului, anchete care dezvăluie cazuri de cruzime față de necuvântătoare, promovarea adăposturilor care nu ucid animalele dacă acestea nu sunt adoptate mult timp. „Este extraordinar să văd voluntari tineri cum au grijă de animale. Nimic nu este mai puternic decât să-ți folosești vocea, timpul și puterea pentru a le ajuta”, explică starul. Fundația are un Sanctuar al animalelor, în cadrul căruia există programe speciale pentru copii. Cei mici sunt învățați să aibă compasiune și empatie față de necuvântătoare și, de asemenea, sunt tratați dacă au manifestări de mânie sau dacă sunt agresați la școală și dezvoltă complexe de inferioritate sau teamă în fața altor copii. Cei mici învață să-și depășească propriile probleme îngrijind animalele și formând relații profunde și de lungă durată cu necuvântătoarele.

Și-a ajutat cățelușa să aducă puii pe lume

687 28 4Între timp, Ian Somerhalder și frumoasa sa soție, modelul Nikki Reed, au adoptat mai multe animale, printre care și un cal pe nume Eagle. „Avem nouă - patru câini (Enzo, Ira, Nietzsche și Gerty), trei pisici (Moke, Thursday și Sohalia) și doi cai. Sunt un grup dinamic de creaturi jucăușe și sunt în extaz de fiecare dată când reușesc să-mi petrec timpul în compania lor. Mă trezesc dimineața și e blană peste tot, mă simt extraordinar!”, spune actorul din „Lost”. Conturile de socializare ale actorului sunt pline cu postări despre iubitele sale animale. Ian a mers până acolo încât a ajutat-o pe cățelușa Nietzsche să aducă pe lume puii de care actorul a fost foarte mândru și fericit, împărtășind cu fanii virtuali momentul.

Susține introducerea protecției necuvântătoarelor ca prioritate a ONU

Ian Somerhalder își găsește răgazul necesar să participe și la campanii în favoarea salvării vieții sălbatice. A depus mărturie în fața Congresului SUA împotriva braconajului la care sunt supuși elefanții și a fost un foarte vocal susținător al interzicerii comerțului cu fildeș. De asemenea, actorul a fost foarte vizibil și activ în cadrul campaniei #MovetheUN, care susține introducerea protecției animalelor în fruntea agendei preocupărilor globale prin intermediul ONU. Una dintre manifestările care au pus în evidență activismul lui Ian a fost participarea actorului la operațiunea de întoarcere în sălbăticie a unor păsări. „Am dat drumul unor zburătoare superbe, trei pelicani și un pescăruș. Eu m-am ocupat de o femelă pelican care suferise o operație după ce se rănise la o aripă. Momentul a fost de o profundă frumusețe”, povestește starul.

În 2012, Ian Somerhalder a salvat câțiva pisoi abandonați, pe care i-a descoperit în vecinătatea platourilor serialului „Jurnalele vampirilor“, și a avut grijă de ei până când au fost adoptați

„Compasiunea poate să schimbe viaţa unui om“

În august 2017, actorul o întâmpina la venirea pe lume pe fiica sa, Bodhi Soleil Reed Somerhalder, pregătit de animale să zâmbească în mijlocul dezordinii și să știe să aibă grijă de o ființă care depinde de el. „Nu este același lucru să ai grijă de un bebeluș și de pui de pisică, dar există nesfârșite motive pentru care empatia cu un necuvântător poate efectiv să schimbe viața unui om. Energia pură și inocentă cu care animalele ne înconjoară dau unui om măsura compasiunii, sentimentul care poate schimba lumea. Mie mi-au dat iubirea și răbdarea necesare pentru a putea fi tată”, mărturisește Somerhalder.