Main menu

header

de Daniela Purgaru

Otita este una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni la pisică şi la câine, care, dacă nu este tratată, poate duce la forme cronice. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus care sunt simptomele acesteia şi cum se tratează.

Cauze multiple
Otita reprezintă o inflamaţie la nivelul urechii, ce se poate prezenta atât în formă acută, cât şi cronică. Ea poate lua mai multe forme şi poate avea diferite cauze. De asemenea, poate fi externă, medie sau internă (forma cea mai gravă) şi este declanşată de prezenţa unor corpi străini sau de paraziţi (râie) ori infecţii cu diverse bacterii sau ciuperci. „De cele mai multe ori sunt incluşi mai mulţi factori care determină otita complicată. Există însă şi factori favorizanţi, printre aceştia numărându-se umezeala excesivă de la nivel auricular, neaerisirea corespunzătoare a conductului auditiv, unele alergii sau părul crescut în exces la acest nivel”, ne-a spus medicul veterinar.

Durere la palparea urechii
Dacă patrupedul dumneavoastră are otită, semnele sunt evidente. „Un animal afectat de otită manifestă durere la palparea urechii, o secreţie abundentă, de diferite consistenţe, culori şi mirosuri, atenţie exagerată faţă de urechi precum: scuturat excesiv, scărpinat insistent şi frecarea de diverse suprafeţe sau obiecte”, a completat specialistul.

Grad mare de recidivă
Imediat ce observaţi aceste simptome este bine să mergeţi cu animalul bolnav la medicul veterinar pentru consult şi, eventual, tratament, deoarece, dacă nu este tratată corect, otita se cronicizează. „Fiind o afecţiune cu un mare potenţial de recidivă, tratamentul este bine să se efectueze după un diagnostic corect, folosind antibiograma sau micograma/parazitograma secreţiei auriculare”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Cum se poate preveni
Pentru a preveni apariţia otitei la pisici sau la câini trebuie să curăţaţi periodic urechile prin îndepărtarea secreţiei în exces, să vă asiguraţi că urechile sunt cât de cât aerisite (în special la câinii cu urechi lungi) şi să preîntâmpinaţi accesul apei la acest nivel.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.