Main menu

header

691 24 2de Adrian Barna şi Eduard Popa

Studii de dată recentă au reconfirmat dragostea oamenilor pentru animalele lor de companie, cu precădere câini, față de care simt chiar o empatie mai pronunțată decât pentru semeni. Aceste sentimente au mers deseori până la sacrificiul suprem făcut de stăpâni, în încercarea de a-și salva iubiții companioni.

A sărit în apă clocotită

Există studii care atestă faptul că, în cele mai multe cazuri, câinele familiei este perceput precum copiii acelei familii. Nu este de mirare, în aceste condiții, că unii stăpâni merg dincolo de orice limită atunci când animalele pe care le iubesc atât de mult se află în pericol. Unul dintre aceste episoade s-a petrecut în 1981, în Parcul Național Yellowstone. Ronald Ratliff se plimba împreună cu câinele său, Moosie, care s-a repezit direct în Lacul Celestine, ale cărui ape fierb la o temperatură de 93 de grade Celsius. Câinele a început să urle de durere, iar David Allen Kirwan, prietenul stăpânului, s-a repezit direct în apele clocotite. Ronald și-a ars și el picioarele încercând să-i salveze pe amândoi. Ars pe 100% din corp, David a decedat după 24 de ore. Nici Moosie nu a supraviețuit. De altfel, Lacul Celestine a sacrificat și alți câini, iar cei care au încercat să-i salveze s-au ales cu răni grave.

În mijlocul focului

691 24 3Incendiile de pădure de o gravitate extremă care s-au petrecut în octombrie 2017, în California, au dus la evacuarea multor persoane. În Santa Rosa trăia și Valerie Lynn Evans, cunoscută în zonă grație iubirii pentru animalele pe care le avea, printre care și câțiva câini. Când evacuarea a trebuit grăbită, Valerie nu a putut să lase în urmă ființele și lucrurile pe care le iubea. Așa că și-a încărcat cărțile în remorca în care urma să-și transporte caii. Cu o clipă înainte de a porni cu toții spre adăpost, Valerie a vrut să-și pună și câinii în siguranță, dar incendiul devastator era mai aproape decât a anticipat femeia. Flăcările violente i-au înghițit pe toți.

Strivit în stradă

691 24 4Într-o zi care avea să se dovedească fatală, în toamna anului 2017, Clifford Staley își plimba cei doi câini, un Bulldog și un Shiba Inu, printr-un loc care nu era destinat acestui lucru. Unii rezidenți au simțit nevoia să cheme Poliția, crezând că omul are de gând să vandalizeze zona. Speriat, unul dintre câini a fugit în stradă, unde a fost lovit de o dubă. Stăpânul său a alergat într-un suflet să-și ia animalul din calea mașinilor, deși toată lumea i-a strigat că ar putea fi lovit, lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. Clifford a fost izbit violent de un alt vehicul, care a dat lovitura de grație și câinelui său, ce zăcea rănit pe asfalt.

Pierdut în fum

691 24 5Donald Langford era foarte apropiat de vecinul său și de câinele acestuia, un Mastiff pe nume Bella. În primăvara lui 2017, cei doi reparau un motor, iar cățelușa dormea în apropiere. Câteva scântei de la aparatul de sudură au sărit și au aprins hambarul, iar oamenii au ieșit rapid și au chemat pompierii. Apoi și-au dat seama că Bella nu era cu ei. Donald s-a repezit în flăcări și a găsit animalul, dar cei doi nu au mai ieșit de acolo, întrucât focul devenise mult prea agresiv. După stingerea incendiului, omul a fost găsit mort, ținând în brațe cadavrul Bellei.

S-a pus în fața trenului

691 24 6Scott Wulff avea 61 de ani când a rămas fără casă după ce cu un an înainte își îngropase soția. Mândru din fire, nu i-a spus fiului său ce a pățit și a plecat în lume cu singurul său prieten, cățeaua Astrid. Timp de câteva luni, Scott a cerșit în Jacksonville, Florida, reușind să facă în fiecare zi rost de câte ceva de mâncare pentru el și pentru Pitbull. Undeva în apropiere se afla un pasaj de cale ferată, și mulți oameni fără adăpost își făceau culcușul sub podul peste care trecea trenul. Printre ei și Scott. Dar, într-o seară, Astrid s-a repezit să latre furioasă la luminile și la zgomotul trenului care se apropia. Bărbatul a urcat repede pe pod să-și salveze cățeaua din calea locomotivei, dar amândoi au fost loviți mortal.

Înghițit de ape

691 24 7Nick Warren își plimba puiul de Labrador pe un mal din Kent, Anglia. Se prefăcea că îi aruncă obiecte, iar animalul, pentru că nu vedea ce și unde i se aruncă, la un moment dat s-a avântat de la înălțime direct în apele mării. Observând un alt stăpân aflat cu trei câini la plimbare, Nick i-a cerut acestuia lesele ca să le lege și să ajungă la puiul său. Zis și făcut, dar, din păcate, „corzile” nu l-au putut susține, iar bărbatul a căzut, la rândul său, în apa foarte rece. Ajutorul a sosit relativ repede, dar nici bărbatul, nici Labradorul nu au supraviețuit.

„Legătura dintre un om și câinele său este la fel de puternică și durabilă ca toate legăturile adevărate de pe Pământ“ (Konrad Lorenz, zoolog)

Îngrijorarea i-a fost fatală

Lucas Hermenegildo îi iubea la nebunie pe soție și pe cei trei câini. Aflați cu toții la plimbare, unul dintre animale a luat-o periculos pe partea înclinată, din beton, care slujea ca mal în zona apeductului California și la baza căruia curgea vijelios un râu artificial. Speriat că animalul său ar putea cădea în apă, Lucas s-a repezit să-l ia de acolo, dar s-a dezechilibrat și a căzut el însuși în adâncuri. A fost recuperat în aval, după 15 minute, și declarat mort. Cățelul reușise între timp să iasă singur din buclucul în care se băgase...