Main menu

header

695 25 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Celebra actriță Diane Keaton, cunoscută, printre altele, din filmul „Ceva, ceva tot o ieși”, câștigătoare a unui Premiu Oscar, este una dintre cele mai vocale și împătimite susținătoare ale drepturilor animalelor. Iubește cu pasiune câinii în special și nu s-a limitat doar la declarații - a fost purtător de cuvânt cu maximă vizibilitate pentru o organizație care s-a dovedit una dintre cele mai prolifice din lume pe direcția adopțiilor animalelor fără stăpân.

Turneu pentru promovarea achiziției din adăposturi

695 25 2Când binecunoscuta actriță s-a prezentat la întâlnirea cu membrii revoluționarului Centru al Animalelor „Helen Woodward”, din Santa Fe, California, nimeni nu o cunoștea personal. Apoi, managerul, stând de vorbă cu vedeta, și-a dat seama cât de mult iubește Diane animalele. „Nu erau simple cuvinte goale cele pe care le spunea. Când i-am spus ce implică acțiunea noastră, a răspuns afirmativ fără ezitare”, povestește Mike Arms despre celebra actriță. Așa a început una dintre cele mai impresionante campanii de susținere a drepturilor animalelor și a adopțiilor celor fără stăpân din lume. Vedeta a pornit într-un turneu mondial pentru a explica faptul că animalele din adăposturi au nevoie de un cămin, a atras atenția asupra situației lor și a încurajat oamenii din răsputeri, cu toată influența de care dispune ca star de talie mondială, să adopte animale din adăposturi mai degrabă decât să le cumpere din magazine de profil. „Indiferent cât de ocupată era, niciodată nu spunea nu inițiativelor noastre. Aceasta este adevărata Diane Keaton când vine vorba despre animale”, adaugă Arms.

„Putem salva milioane de suflete care urmează să fie eutanasiate”

Urmare a eforturilor sale deosebite, i-a fost decernat, în 2017, un Premiu special din partea Centrului pentru care a activat atât de generos. „Am primit nenumărate premii și distincții în viața mea, dar acesta este cel pentru care aș vrea să mă țină minte copiii mei. Animalele aduc în viața noastră o continuă minunare”, spune actrița. Alături de Diane, de fiica și fiul său adoptivi, trăiesc fericiți câinii Emmie și Red. În 2007, vedeta a zărit pe stradă un pui jigărit și ciufulit de cățel pe care pur și simplu l-a luat în mașină cu gândul să-l salveze, apoi să-l dea spre adopție. „Am anunțat că sunt dispusă să plătesc pentru hrana lui, dar nimeni nu l-a vrut, așa că l-am păstrat”. Este povestea lui Red, care a rămas alături de doi hamsteri pe care îi avea actrița la acel moment. „Este cel mai… câine dintre câinii pe care i-am văzut în toată viața mea. Are o singură expresie facială, care își schimbă doar nuanța, de la melancolie la vină. Îi place tare mult să mănânce”, detaliază Diane. După Red, în viața actriței a intrat și Emmie, o cățelușă Golden Retriever pe care vedeta o adoră. „Dacă aveți un animal, mai luați unul; se înțeleg de minune. Așa putem salva milioane de suflete care sunt eutanasiate în fiecare an pentru că nimeni nu vrea să le ia acasă”, insistă vedeta.

Faima actriței a generat sute de mii de adopții

695 25 3Diane Keaton a fost toată viața atașată de animale, încă din vremea copilăriei, pe când toți membrii familiei sale aduceau acasă exemplare fără stăpân, pe care le găseau peste tot. „La un moment dat, plănuiam, împreună cu sora mea, să ne facem propriul adăpost pentru animale, dar ne-am dat seama că nu aveam fondurile necesare. Apoi m-am implicat în proiectele centrului din Santa Fe”, povestește Diane. Iar rezultatele nu au întârziat: faima actriței a dus la înregistrarea în baza de date a Centrului a nu mai puțin de 1.800 de adăposturi din toată lumea și s-au realizat doar în 2016 un număr record de 313.000 de adopții, care completează impresionanta cifră de peste un sfert de milion de animale fără stăpân care și-au găsit cămine noi cu ajutorul acțiunilor centrului din 2000, de când Diane Keaton este implicată, alături de alte staruri, în salvarea necuvântătoarelor. De asemenea, cu ajutorul lui Diane, a fost modernizat spitalul din cadrul centrului, unele animale au fost duse în cămine pentru bătrâni, unde au alinat suferințe, și s-au organizat tabere în care mii de copii au luat contact direct cu necuvântătoarele, învățând că dragostea lor este necondiționată. „Este remarcabil și foarte onorant să realizăm că aceasta este cea mai de succes campanie de adopții din istorie, dar rămânem la fel de concentrați și determinați ca întotdeauna. Mai sunt foarte multe lucruri de făcut”, afirmă starul.

„Sunt pur și simplu îndrăgostită de Emmie. Dragostea pe care i-o port, ei și celorlalți câini din viața mea, nu seamănă cu niciun alt sentiment“

„Informaţi-vă în legătură cu tot ceea ce implică a avea grijă de un animal! Nu cumpăraţi din impuls, doar pentru că exemplarul vi se pare drăguţ“

Slăbiciune pentru câinii bătrâni şi abandonaţi

695 25 4Diane Keaton nu a renunțat la visul său de a avea propriul adăpost în care să adune animale cărora astfel să le dea o șansă la o viață fericită. În plus, câinii și poveștile legăturilor dintre ei și oameni sunt deseori prezenți în proiectele cinematografice ale actriței. De altfel, în pelicula „5 Flights Up”, unde joacă alături de Morgan Freeman, transpare slăbiciunea vedetei pentru câinii mai în vârstă. „Ei au cele mai mici șanse de a-și găsi un cămin. Îi iubesc, pur și simplu; sunt câini care au trecut dintr-un adăpost în altul fără să fi făcut nimic rău, fără să aibă vreo vină. Proprietarii lor au decedat ori s-au mutat și nu și-au luat și animalul cu ei. Acești câini sunt foarte aproape de inima mea”, explică Diane Keaton. Nu în ultimul rând, vedeta promovează prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție, ca star de primă mărime, frumusețea și valoarea câinilor, făcând demonstrații de afecțiune la gale, festivități și evenimente mondene, care, prin vizibilitatea sa, atrag atenția, o dată în plus, asupra situației animalelor fără stăpân.