Main menu

header

de Daniela Purgaru

Papagalul Eclectus (Eclectus roratus) este unul dintre cei mai des întâlniţi papagali în captivitate. Spre deosebire de multe alte specii, aceştia sunt uşor de înmulţit şi de crescut. Această pasăre are un caracter blând, sociabil şi e o prezenţă extrem de agreabilă.

Există zece subspecii
Papagalul Eclectus este nativ din Insulele Solomon, Noua Guinee, nord-estul Australiei şi Insulele Maluku. El are o particularitate rară în lumea păsărilor - dimorfismul. Masculul este verde strălucitor, cu coada şi aripile albastre sau roşii, în timp ce femela are capul roşu, pieptul albastru-mov şi ciocul negru. Un mare număr de papagali Eclectus pot fi întâlniţi în Papua Noua Guinee, unde deseori sunt chiar stârpiţi, deoarece consumă foarte multe fructe.
Există zece subspecii de papagali Eclectus, dintre care unele pot fi întâlnite în pet-shop-uri: Marele Eclectus (Eclectus roratus roratus), Papagalul Eclectus din Insula Solomon (Eclectus roratus solomonensis), Eclectus roşu din Noua Guinee (Eclectus roratus polychloros), Papagalul australian Eclectus (Eclectus roratus macgillivrayi), Eclectus Vosmaer (Eclectus roratus vosmaeri), Eclectus din Insula Aru (Eclectus roratus aruensis), Eclectus Westerman (Eclectus roratus westermani), Eclectus din Insula Sumba (Eclectus roratus cornelia), Eclectus din Insulele Tanimba (Eclectus roratus riedeli), Eclectus din Insula Biak (Eclectus roratus biaki).

Fructele îi fac fericiţi
Dieta acestui papagal în captivitate trebuie să fie formată din: fructe, nuci, seminţe (smochine, banane, pepene, piersici, struguri, pere, mere, morcov ras, porumb pe cocean, spanac, frunze de păpădie etc.). Deşi el adoră să consume diverse tipuri de hrană, nu trebuie să îi daţi ciocolată, prăjituri, paste sau mâncare tip fast-food sau alimente cu aditivi, pentru că îi puteţi provoca alergii.

Lăsaţi-i liberi
Este indicat ca aceşti papagali să fie crescuţi pereche şi să fie lăsaţi liberi într-o cameră cu multă lumină sau chiar în toată casa, cu toate măsurile de precauţie luate. Oricum, chiar şi în acest caz, ei trebuie să aibă o volieră deschisă în care să existe un cuib şi recipientele pentru mâncare, apă şi băiţă (le place să se ude pe pene). Cuibul trebuie să fie în formă de litera „L”, pentru ca pasărea să aibă loc să se mişte şi ouăle să fie în siguranţă. De asemenea, este bine să aibă la dispoziţie jucării şi câteva bucăţi de lemn moale pentru a le ciuguli şi a-şi toci astfel ciocul.

Se înmulţesc o dată pe an
Aceşti papagali se înmulţesc o dată pe an, după vârsta de doi ani. Femela depune în jur de două ouă, pe care le va cloci timp de o lună. Puiuţii se pot îngriji singuri după aproximativ 75 de zile.
Eclectus este o pasăre rezistentă la boli, însă trebuie acordată o mare atenţie alimentaţiei, deoarece este predispus la alergii. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că are destul spaţiu şi că nu este stresat, în caz contrar el având obiceiul de a-şi smulge singur penele. În eventualitatea în care devine apatic şi nu mai are poftă de mâncare trebuie să mergeţi de urgenţă la medicul veterinar.