Main menu

header

cotnari wide

702 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Felinele mari sunt în pragul exterminării. Cel mai recent și mai amplu studiu internațional asupra populațiilor de gheparzi pune în lumină un adevăr sinistru: cea mai rapidă ființă de pe Terra este „periculos de aproape de extincție”.

Scăderi masive în doar un an

Un număr de 17 specialiști în conservarea speciilor trag un semnal de alarmă public referitor la scăderea dramatică a populațiilor de gheparzi aflați în sălbăticie, notează „National Geographic”. Ca urmare, specialiștii solicită imperios forurilor internaționale în domeniu înscrierea acestei feline pe lista animalelor aflate în pericol de extincție, până nu este prea târziu. După o colectare minuțioasă a datelor din teren, experții au concluzionat că în sudul Africii, unde este concentrată cea mai numeroasă populație de gheparzi, mai există circa 3.577 de exemplare adulte, în scădere cu 50% față de estimarea finalului de an 2016. Cifrele combinate din celelalte arealuri îndreptățesc oamenii de știință să afirme că numărul aproximativ al exemplarelor care se mai află în Africa este de sub 7.000, cu densități foarte mici, „de câteva mii de gheparzi pe teritorii de dimensiunea Franței”. Dacă se ia în calcul faptul că în 1975 trăiau în același areal circa 15.000 de feline, este necesar, afirmă cercetătorii din cadrul „Big Cat Initiative”, ca gheparzii să treacă de la capitolul specie vulnerabilă la secțiunea specie în pericol.

Doar 18% dintre teritoriile felinelor sunt protejate

Ca în multe alte cazuri de prăbușiri ale populațiilor de animale sălbatice, oamenii sunt la originea acestor declinuri. În dreptul gheparzilor poate fi menționat faptul că activitatea umană a invadat peste 90% din habitatul acestor feline, lăsându-le foarte puține opțiuni de supraviețuire. Astăzi, teritoriile acestui superb atlet al savanei sunt restricționate și mai există în doar șase state africane. Mai mult, doar 18% dintre teritoriile gheparzilor sunt sub protecție internațională, ceea ce înseamnă că felinele trebuie să trăiască în zone alocate oamenilor care cresc vite și pot ucide gheparzii oricând, dacă îi percep ca pe un pericol (și chiar dacă aceste feline percep animalele domestice ca pradă). De asemenea, gheparzii sunt loviți de mașini sau pur și simplu vânați. „Suntem foarte îngrijorați în legătură cu populațiile din afara ariilor protejate”, punctează Laurie Marker, director executiv în cadrul Cheetah Conservation Fund.

Un precedent teribil

Semnalul de alarmă vizavi de ghepardul african are un precedent teribil. O specie asiatică ce cutreiera cândva India, Pakistan sau Afganistan a ajuns, în 2016, să mai fie alcătuită din doar câteva zeci de exemplare, ce mai pot fi văzute doar în Iran, după ce decenii la rând s-a crezut că specia a dispărut. Din fericire, acest stat a luat măsuri urgente și eficiente, lansând programe de conservare și de realimentare a zonelor de vânătoare ale acestor animale cu pradă specifică. Mai mult, specia a fost promovată prin prezența imaginii acestei feline pe tricourile echipei naționale de fotbal sau prin mesaje transmise de staruri cu mare vizibilitate. „În toată lumea, felinele mari sunt într-un declin accentuat și au probleme grave de supraviețuire în teritoriile tot mai vaste controlate de oameni”, arată Florian Weise, autor al studiului asupra gheparzilor.

Ca o specie să treacă de la „vulnerabilă“ la „periclitată“ este nevoie să se înregistreze un declin numeric al populației între 50% și 70% timp de zece ani sau pe parcursul a trei generații