Main menu

header

718 24 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Cercetări recente au dat la iveală faptul că veninul liliecilor-vampir ar putea avea un potențial enorm în elaborarea de tratamente eficiente pentru anumite afecțiuni cardiovasculare, cum sunt hipertensiunea arterială sau atacul de cord.

Peptide care relaxează vasele sangvine

O cercetare de dată recentă, derulată de experți de la Universitatea din Queensland, Australia, a pus în evidență faptul că veninul liliacului-vampir poate deschide drumul unor noi tratamente în medicina inimii. Este vorba despre descoperirea în veninul acestui animal a unei noi clase de peptide care au capacitatea de a regla presiunea sangvină și care sunt considerate o adevărată „revoluție” în domeniu. „Aceste substanțe din veninul liliecilor-vampir sunt forme ale celor pe care le folosește organismul uman pentru a relaxa vasele de sânge. Deosebirea este aceea că peptidele animalelor au un potențial terapeutic mai mare, fiind, în schimb, mult mai puțin nocive”, explică profesor Bryan Fry, coautor al studiului.

Viitoare tratamente pentru pacienții cu arsuri

Pe lângă afecțiunile inimii, veninul liliecilor-vampir se va putea dovedi util și în tratarea anumitor afecțiuni ale rinichilor sau a arsurilor, se arată în documentul care a prezentat rezultatele experimentelor. „Acest aspect poate duce la elaborarea unor tratamente care să îmbunătățească circulația sângelui în zone cu țesut transplantat, cum sunt cele ale pacienților care au suferit arsuri”, adaugă Fry. Din păcate, accesul cercetătorilor la spațiul din Mexic în care trăiesc liliecii-vampir este mult restricționat din cauza creșterii traficului de droguri în regiune. În prezent, echipa de specialiști caută noi locuri unde ar putea fi găsite aceste mamifere, pentru a putea continua studiile.

„Această descoperire atestă o dată în plus importanța pentru om și sănătatea sa a prezervării naturii, sursă mereu neașteptată de soluții medicale“ (Bryan Fry, Universitatea Queensland)