Main menu

header

de Daniela Purgaru

Dacă vă plac pisicile negre şi doriţi să aveţi un exemplar rar, atunci rasa Bombay este cea mai potrivită alegere. Pisica de Bombay a rezultat în 1965, în urma încrucişării dintre o Burmeză maro şi o pisică neagră din rasa American shorthair. Se pare că este o creaţie a celebrei Nikki Horner, recunoscută pentru încrucişările deosebite realizate între rase obişnuite, din care a obţinut rezultate inedite. Ea a avut succes şi cu pisica de Bombay, deoarece se ştie că în India felinele negre sunt privite ca aducătoare de noroc.

Este neagră complet
Pisica de Bombay este o felină de talie mijlocie, cu o conformaţie armonioasă. Are corpul lunguieţ, picioare puternice, capul triunghiular şi urechile drepte. Coada este dreaptă şi de lungime medie. Ochii sunt rotunzi, de culoare galben-portocalie, iar blana este scurtă, moale, lucioasă şi fină. Culoarea este neagră, uniformă pe toată suprafaţa corpului. Puii se nasc cu o robă mai deschisă, ce se închide însă la culoare pe măsura înaintării în vârstă.
Greutatea unui exemplar adult variază între patru şi şapte kilograme.

Preferă compania căţeilor
Temperamentul acestei pisici este unul atrăgător. Este inteligentă, afectuoasă şi loială. Îi place să se joace, însă nu excesiv. Îşi urmăreşte stăpânul prin locuinţă şi adoră să fie băgată în seamă şi răsfăţată. De asemenea, obişnuieşte să comunice cu cei de lângă ea, pe limba ei, aşa că să nu vă miraţi dacă vă arată că nu are apă sau mâncare sau că vrea să se joace. Nu suportă însă să fie lăsată singură în casă şi este sensibilă la zgomote, apreciind mult locuinţele liniştite. Dacă nu petreceţi mult timp acasă, puteţi să îi luaţi un companion, preferabil un căţeluş!

Nu necesită o îngrijire excesivă
Din punctul de vedere al îngrijirii, această pisică nu necesită foarte multă atenţie. Blana sa trebuie periată o dată la câteva zile, pentru a fi îndepărtate firele moarte şi pentru a-i menţine aspectul lucios şi fin. De asemenea, se spală o dată la câteva luni. Daţi-i să mănânce hrană specială, de bună calitate, astfel încât să se dezvolte armonios şi respectaţi cantitatea recomandată de medicul veterinar. Dacă nu doriţi să facă pui este bine să o castraţi de mică, între 6 şi 9 luni, deoarece intră destul de devreme în călduri.

Poate trăi peste 15 ani
Pisica de Bombay nu are probleme de sănătate, însă poate avea unele sensibilităţi. Fiţi atenţi la lăcrimarea excesivă şi la respiraţie. De asemenea, luaţi măsuri imediate în caz de dificultăţi la urinare. Tartrul trebuie îndepărtat la veterinar o dată la câteva luni şi sunt necesare şi controale regulate, de rutină. Speranţa medie de viaţă a pisicii Bombay este de peste 15 ani.