Main menu

header

722 22 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Recompensa poate fi greu de așteptat și s-a crezut până la un moment dat că oamenii sunt singura specie care poate gândi în perspectivă suficient cât să-l sacrifice pe „acum” în numele beneficiului viitor. Apoi s-a demonstrat că și primatele au această capacitate. Un studiu recent relevă faptul că și corbii pot intra în această categorie.

Pot anticipa nevoi ulterioare

După relevarea faptului că cimpanzeii sunt capabili să facă planuri de viitor, a venit rândul corbilor să demonstreze această abilitate complexă. Păsări inteligente care mai au multe secrete de dezvăluit, corbii au arătat că pot anticipa nevoi viitoare și pot acționa în consecință, notează sciencemag.org. „Acest experiment furnizează o piesă importantă în puzzle-ul înțelegerii mai profunde a evoluției comportamentului inteligent”, explică Markus Böckle, biolog în cadrul Universității Cambridge, autor al studiului.

Folosesc unelte și fac rezerve de hrană

722 22 2Pe parcursul testelor efectuate în cazul primatelor s-a observat, în paralel, că și corbii și ciorile dau semne că ar fi capabile de a-şi face planuri de viitor. Două decenii de observații asupra comportamentului acestor păsări au dus la concluzia că ele pot folosi unelte și își ascund deliberat mâncarea, făcând rezerve. Întrucât acest obicei nu a fost unanim considerat suficient pentru demonstrație, cercetătorii au recurs la teste prin care să se observe dacă aceste păsări fac planuri și în situații mai puțin obișnuite și nu doar în cele relaționate de hrană.

„Barter” pentru recompensă

În mod normal, după cum s-a observat, ciorile pot folosi unelte și pot face „bartere”, în schimb, corbii nu utilizează întotdeauna obiecte și nu fac schimburi. În momentul experimentelor s-a observat totuși că, în numele unei recompense (un dop de sticlă din plastic), au recurs la „barter”, dând o unealtă în schimb. Apoi, chiar și în condițiile în care cercetătorii au modificat datele testelor, corbii au continuat să aleagă unealta potrivită nu doar când aveau în preajmă recompensa, ci și în lipsa acesteia, timp de 17 ore. Mai departe, specialiștii au demonstrat că păsările pot da dovadă de reținere cel puțin tot atât cât primatele.

Demonstrează autocontrol

Demn de menționat este faptul că cercetătorii au putut observa că păsările se „gândeau” la consecințele întârzierii recompensei, aspect care nu a fost sesizat până în prezent decât la oameni. Când a fost nevoie să aștepte câteva secunde pentru a accede la recompensă, corbii au așteptat întregul interval de timp, ceea ce demonstrează, potrivit specialiștilor, că atunci când au chiar o fereastră scurtă de timp știu să mențină un foarte bun autocontrol. „Este cea mai clară dovadă de planificare pentru viitor care s-a observat la o specie alta decât cea umană”, sintetizează biologul Nathan J. Emery, de la Universitatea din Londra, care nu a participat la proiect.

Asemenea primatelor mari

Urmare a studiului asupra corbilor, s-a putut concluziona că aceste păsări au abilitatea de a recunoaște și de a ține minte o unealtă, de a-i anticipa utilitatea și de a manifesta autocontrol în fața tentațiilor imediate, toate acestea fiind componente-cheie ale planificării. „Corbii combină aceste însușiri în același fel în care o fac primatele mari”, argumentează Mathias Osvath, de la Universitatea Lund, din Suedia.