Main menu

header

de Daniela Purgaru

Unul dintre cel mai des întâlnite fenomene la animalele de companie este voma, iar aceasta poate fi simptomul mai multor afecţiuni. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus de ce apare şi când trebuie să ne îngrijorăm. Voma, expulzarea conţinutului gastric, este un simptom foarte des întâlnit la animale. Aspectul lichidului eliminat astfel poate fi un indiciu foarte important în aprecierea stării patrupedului, aşa că este bine să cunoaşteţi câteva indicii.

Semn al mai multor afecţiuni
- aspectul gălbui-verzui, închegat, exprimă o posibilă problemă hepato-biliară, în materialul eliminat aflându-se secreţie biliară. De asemenea, unele afecţiuni grave precum tumorile abdominale sau peritonita pot da semne similare;
- voma spumoasă, albă sau incoloră, cu conţinut alimentar, denotă o afecţiune gastrică, de natură inflamatorie sau dispeptică. Însă, chiar şi unele afecţiuni renale grave pot da o simtomatologie asemănătoare;
- prezenţa sângelui în vomă este un semn de afecţiuni gastrice grave, hemoragice sau ulcerative;
- eliminarea explozivă şi proiectarea de material intestinal cu aspect fecaloid pot fi semnul unor obstrucţii digestive.

Metode multiple de identificare a cauzei
„Deoarece există o mulţime de afecţiuni ce pot să se manifeste asemănător, diferenţierea între acestea se realizează folosind tehnici complementare de tipul ecografiei abdominale, radiografiei simple sau cu substanţă de contrast, analize complete de sânge şi, nu în ultimul rând, endoscopia esofago-gastrică, reprezentând metoda principală de diagnosticare a afecţiunilor gastrice”, ne-a spus medicul veterinar.
Deoarece e greu de identificat cauza, la prima vedere este indicat să mergeţi cu animalul la un specialist cât de curând este posibil de la apariţia simptomelor.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.