Main menu

header

de Daniela Purgaru

Şi câinii sunt afectaţi de înţepăturile ţânţarilor şi pot chiar să se îmbolnăvească din cauza transmiterii unor paraziţi periculoşi. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a explicat care este afecţiunea ce poate apărea astfel, cum se manifestă şi cum se înlătură. Prin înţepătura ţânţarului se poate transmite câinelui un parazit extrem de periculos, Dirofilaria immitis, ce produce boala numită dirofilarioză. La noi în ţară s-a înregistrat o înmulţire a cazurilor de contaminare, influenţată de schimbările climatice din ultimii ani.

Poate fi fatală
Aceasta este o afecţiune parazitară, cu potenţial fatal. „Este caracterizată de prezenţa nematodului Dirofilaria immitis, sub diverse forme evolutive, atât la nivel circulator periferic, cât şi în interiorul cordului şi al arterei pulmonare. Sub acţiunea parazitului se produc leziuni ale porţiunii interne a vaselor sangvine (endoteliu), existând permanent riscul apariţiei trombozei, aceasta fiind o complicaţie comună a bolii”, ne-a spus medicul veterinar.
La această boală sunt receptivi câinii din toate rasele şi de toate vârstele, existând un risc mai mare pentru cei de serviciu, de vânătoare, de curte sau care petrec mult timp în aer liber, în zone cu mulţi ţânţari. Larvele acestui parazit pătrund în tubul digestiv al ţânţarului după o simplă muşcătură a unui animal bolnav. Acolo evoluează şi apoi se transmit mai departe, localizându-se în final în artera pulmonară. Aici, în circa şapte luni de la pătrunderea în organism, se formează adulţii capabili de reproducţie, în mărime de 17-25 cm.
Gravitatea acestei afecţiuni este dictată de numărul de paraziţi prezenţi, reactivitatea gazdei şi efortul fizic realizat de aceasta. „Manifestările sunt nespecifice, greu de observat până în stadiile critice şi se poate ajunge la deces. Microfilariile (stadiu larvar rezultat în urma reproducerii stadiilor adulte) ajung la nivel pulmonar şi determină o reacţie alergică. Animalul va manifesta tuse astmatiformă, respiraţie greoaie, intoleranţă la efort, letargie, ascită, febră etc. La examinări biochimice sangvine de rutină se pot observa diferite grade de insuficienţă renală sau/şi hepatică”, a completat specialistul.

Tratament dificil
Pentru depistarea acestei afecţiuni trebuie să se realizeze un examen microscopic hematologic. Există posibilitatea realizării unor teste serologice de depistare a prezenţei femelelor de Dirofilaria. În plus, se realizează examinări radiologice toracale, ecocardiografie, electrocardiogramă şi examinare biochimică sangvină pentru stabilirea gravităţii infestării.
Tratamentul este costisitor, de durată şi periculos pentru pacient şi se realizează în acord cu gradul de contaminare. „Se restricţionează câinele de la efort, se instituie terapie antitrombotică şi se începe cu prima etapă (sub observaţie medicală), tratamentul adulticid, realizat de preferat cu melarsomine, urmând etapa a doua, tratamentul microfilaricid, realizat în mare parte în ţara noastră cu produse pe bază de ivermectină sau derivaţi”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Deparazitarea e vitală
Pentru a preveni îmbolnăvirea animalului dumneavoastră de companie cu dirofilarioză este indicată deparazitarea externă corectă şi administrarea de medicamente protectoare, pe bază de ivermectină sau derivaţi, şi indirect prin distrugerea coloniilor de ţânţari. Datorită pericolului crescut de îmbolnăvire este recomandată efectuarea de teste de depistare de două ori pe an.

 

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.