Main menu

header

de Daniela Purgaru

Spre deosebire de felinele de apartament, ce învaţă mult mai repede unde trebuie să îşi facă nevoile, iepurii sunt ceva mai încăpăţânaţi. Iată ce trebuie să faceţi pentru a vă obişnui animăluţul urecheat cu lădiţa cu nisip. Iepurele are instinctul de a-şi face nevoile într-un colţ îndepărtat locului în care stă. Aşa că să nu vă miraţi dacă ureacheatul proaspăt achiziţionat vă va face câte o „bucurie” în zonele cel mai puţin accesibile din casă. Dar cum orice obicei are şi dezvăţ este bine să începeţi dresajul de când animalul este micuţ.

Folosiţi fân în tăviţă
Pentru a-l învăţa bunele obiceiuri, luaţi o tăviţă de plastic, puneţi nisip pentru pisici şi două mâini de fân special sau pur şi simplu iarbă uscată. Nu folosiţi pentru aşternut talaş din răşinoase, deoarece substanţele conţinute şi emanate de acesta pot cauza diverse probleme de sănătate. Nici granulele de silicon de la pet-shop-uri sau hârtia mărunţită nu sunt o soluţie, deoarece pot fi toxice.

Menţineţi mereu substratul curat
Până va învăţa unde trebuie să îşi facă nevoile este indicat să îl urmăriţi, iar când sesizaţi intenţia, luaţi-l repede şi duceţi-l la lădiţă. Cu timpul, dresajul va da roade.
În cazul în care se „scapă” pe drum, curăţaţi bine locul cu detergent şi stropiţi cu puţin oţet. Altfel, iepurele va avea tendinţa de a face în acelaşi loc.
După ce îşi face nevoile la tăviţă schimbaţi substratul şi igienizaţi tăviţa, pentru că aceste animale preferă locurile curate.

Castraţi urecheatul de la 6 luni
În jurul vârstei de 4-6 luni se produce maturizarea sexuală a iepurelui, iar urina acestuia începe să miroasă foarte puternic. În plus, urecheaţii maturi dezvoltă obiceiul de a-şi marca teritoriul. Pentru a scăpa de această neplăcere este indicat să vă castraţi animalul. Nu este nimic ieşit din comun la această operaţie faţă de sterilizarea unui câine sau a unei pisici, şi astfel veţi elimina problema mirosului.