Main menu

header

de Daniela Purgaru

Când vezi un Shar Pei nu ai cum să nu-i remarci pliurile pielii, care parcă nu se mai termină. Apoi, negreşit, observi blândeţea lui. Acestea sunt principalele motive pentru care este atât de căutat ca animal de companie.

Se lupta cu leii în arene
Shar Pei-ul a fost folosit în trecut pe post de gladiator, pentru distracţie şi la vânătoare, pentru mânatul turmelor şi pentru protecţie. În timpul dinastiei Han (206 d.H.) din China era folosit la vânătoarea de mistreţi, la paza templelor, la luptele cu lei şi, mai recent, ca fel principal la... masă. Astăzi însă Shar Pei-ul este foarte dorit în cămine, având un temperament iubitor şi devotat.

Vioi şi inteligent
Este un câine mereu vioi, inteligent, nobil, independent, uşor rezervat faţă de străini, calm şi extrem de devotat stăpânilor. Are capul destul de mare, cu riduri prelungite pe frunte şi obraji. Trufa este mare, neagră, botul lat, cu buze groase, gura mare, cu limba, cerul gurii şi gingiile de o culoare albastru-închis, iar dinţii puternici, cu muşcătura în foarfece. Ochii sunt mici, de culoare închisă, migdalaţi şi afundaţi, gâtul este puternic, iar corpul este acoperit de cute de piele, în special în cazul puilor. La adulţi, aceste cute sunt moderate, cu excepţia greabănului şi a bazei cozii.

Are picioare solide
Pieptul este lat şi adânc, membrele anterioare sunt puternice, la fel ca şi cele posterioare, care sunt musculoase şi solide. Coada este prinsă foarte sus, groasă şi rotunjită la bază şi se subţiază către vârf, curbată pe spate. Părul este scurt, zburlit, de orice culoare, cu excepţia albului. Cele mai cunoscute varietăţi de culoare sunt cafeniu, negru, crem, roşcat, ciocolatiu şi... argintiu. Înălţimea unui exemplar adult este de 44-51 cm, iar greutatea corporală poate ajunge până la 25 kg.

Nu îi place apa şi urăşte căldura
Acest câine are o personalitate puternică şi un temperament dominant, având nevoie de un proprietar care să-l supună şi de un dresaj de socializare început de timpuriu. Spre deosebire de majoritatea câinilor, Shar Pei-ul urăşte apa. De asemenea, nu suportă căldura, aşa că vara are nevoie de umbră şi de răcoare.
Este un membru al familiei devotat, protector, activ, drăgălaş, însă nu este indicat familiilor care au copii foarte mici, deoarece nu are suficientă răbdare.

Are nevoie de multă mişcare
Un Shar Pei este uşor de întreţinut. Blăniţa sa nu necesită o îngrijire deosebită, trebuind să fie periată la câteva zile, iar spălatul trebuie făcut o dată la două luni. Ochii săi necesită mai multă atenţie, deoarece, din cauza multiplelor cute ale pielii, pot fi predispuşi la entropion (întoarcere înăuntru a pleoapei, însoţită de iritaţia conjunctivei şi a corneei). De asemenea, şi urechile trebuie inspectate mai des, deoarece au un canal auditiv foarte strâmt şi astfel secreţiile sunt evacuate foarte greu. Pentru că este un câine foarte vioi are nevoie de multă mişcare, în spaţii deschise. Media de viaţă a acestei rase se situează între 9 şi 15 ani.