Main menu

header

Copiii care cresc cu un câine acasă prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii, arată un studiu realizat de cercetătorii germani. 
Sensibilizarea la alergeni
     Ultimul studiu realizat în acest sens a fost făcut de Joachim Heinrich (de la Centrul Helmholtz, München) şi de echipa sa de cercetători. Aceştia au monitorizat, de la naştere, timp de şase ani, 9.000 de copii care participau deja la alte două studii ample asupra alergiilor. Părinţii au fost rugaţi să completeze nişte chestionare complexe şi peste 3.000 de copii au fost testaţi pentru depistarea anticorpilor specifici „sensibilizării la alergeni”. „Sensibilizarea” este un răspuns imunitar, distinct, la o alergie clară. Oamenii de ştiinţă au descoperit că deţinerea unui câine în primii ani ai copilăriei nu este asociată cu „o sensibilizare specifică la părul acestui animal”.

     În schimb, „prezenţa unui patruped cu blană acasă este clar asociată cu un nivel semnificativ mai scăzut de sensibilizare la polen şi la alergenii inhalaţi”. Cercetătorii nu au descoperit o asociere între deţinerea unui câine sau intrarea în contact regulat cu un astfel de animal şi dezvoltarea unor maladii sau simptome alergice (astm, eczeme, rinite alergice). Cercetătorii estimează însă că este prea devreme pentru a recomanda părinţilor să achiziţioneze un câine, pentru că nu au reuşit încă să stabilească clar mecanismul care să explice rezultatele studiului.  

Elena Şerban