Main menu

header

768 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Starul din „Joker”, câștigător al Globului de Aur şi al Oscarului, nu face compromisuri atunci când vine vorba despre drepturile animalelor. Deși discret și zgârcit în declarații și interviuri, Joaquin Phoenix participă regulat la manifestări menite să conștientizeze opinia publică în legătură cu soarta necuvântătoarelor, domestice și sălbatice deopotrivă, precum și despre impactul societății omenești asupra faunei.

PETA l-a desemnat „Omul anului 2019”

Joaquin Phoenix a fost desemnat recent „Omul anului 2019” de binecunoscuta asociație PETA, care susține drepturile animalelor din întreaga lume. Actorul completează o listă cu nume prestigioase - Papa Francisc, Oprah Winfrey, Anjelica Huston, Olivia Munn, Eva Mendes sau Alicia Silverstone au lucrat cu organizația pentru a trage semnale de alarmă vizavi de cruzimea față de animalele ale căror blănuri devin piese vestimentare. Comisia de Etică în Tratarea Animalelor nu a făcut întâmplător alegerea anului care tocmai s-a încheiat. Phoenix este de multă vreme o personalitate publică de anvergură implicată în acțiunile de susținere a drepturilor necuvântătoarelor, de la simple festivaluri din orașe mici la campanii publicitare în marile metropole.

„Planeta noastră. Și a lor”

768 24 2Nu cu mult timp în urmă, actorul a apărut într-un afiș imens, pe faimoasele Times Square și Sunset Billboard, din New York, sub titlul „Toți suntem animale”. Anterior participase, cu o pasăre moartă în mâini, la marșul Zilei Drepturilor Animalelor. Alături de partenera sa, Rooney Mara, actorul a condus o procesiune funerară pentru animale, purtând un tricou negru pe care scria „Our Planet. Theirs Too” („Planeta noastră. Și a lor”). Phoenix este, de altfel, renumit pentru activitatea sa în cadrul PETA, dar nu numai. Starul a produs filmul „Animal People”, un documentar răvășitor despre pericolele la care sunt expuși activiștii pentru drepturile necuvântătoarelor în lupta lor cu interesele giganților din domeniu. De asemenea, starul este implicat în activități de combatere a exceselor industriei pieilor de câine, a pescuitului excesiv de pești exotici, precum și a revoltătoarelor metode practicate în abatoarele de curcani. „Joaquin Phoenix nu pierde nicio ocazie de a abate atenția de la el însuși spre animale”, punctează Ingrid Newkirk, președinte al PETA.

Necuvântătoarele, o cauză foarte apropiată de sufletul său

Starul colaborează cu numeroase grupări care susțin drepturile animalelor. Recent, a participat la un marș de protest care a avut loc în Canada, cu doar câteva ore înainte de a-i fi înmânat un premiu pentru actorie la Festivalul de Film de la Toronto. Implicat în campania BeFairBeVegan, Phoenix a condus o acțiune care s-a desfășurat în stația de metrou St. George, din Toronto, unde veganii au realizat un aliniament de afișe prin are demascau abuzurile comise asupra animalelor în toate industriile în care oamenii le folosesc. „Este foarte dedicat, deși foarte ocupat. Chiar dacă nu a avut decât două ore libere, a venit alături de noi, pentru că animalele sunt o cauză foarte apropiată de sufletul său”, susține Anito Krajnc, reprezentant al organizației Pig Save, din Toronto. La scurt timp, imediat după lansarea filmului „Joker”, Phoenix a fost văzut la un abator de porci din Los Angeles. În paralel, actorul este vocea naratorului în documentarul „Earthlings” și producător executiv al filmului „What the Health”, ambele având în centru aceleași teme - animalele și mediul.

Vegan dintotdeauna

768 24 3Phoenix este vegan, practic, de o viață, mai precis de la vârsta de 3 ani, fiind aproape un unicat din această perspectivă. „Eu și frații mei am fost martori la un pescuit violent și agresiv. A devenit evident că nu dorim să participăm la asemenea cruzimi și nici să susținem așa ceva. În ceea ce mă privește, principiul e simplu: nu vreau să cauzez suferință unei alte ființe”, mărturisește starul. Atunci când era copil, Phoenix a asistat la izbirea peștilor de barca de pescuit. „Nu pot să explic sentimentul pe care l-am avut atunci. Am devenit neîncrezător, furios, revoltat și speriat de oameni. Era un abuz grosolan de putere. Ne-am întrebat părinții de ce nu ne-au prevenit că urma să se întâmple așa ceva. Mama plângea. N-a știut ce să răspundă. Și a fost clar, în acel moment, că noi nu vom mai consuma carne”, adaugă actorul din „Gladiatorul”.

„Refuz să fiu părtaș la cruzime”

Câteva luni mai târziu după teribilul episod, fratele actorului a impus întregii familii să nu mai mănânce nici lactate. „Am devenit cu toții vegani, iar sora mea, Summer, cu care mama era însărcinată atunci, s-a născut într-o familie de vegani”, își amintește Phoenix. În legătură cu lactatele, actorul are o idee foarte bine stabilită. „După ce se nasc vițeii, sunt de regulă luați de lângă mamele lor, masculii vânduți pentru industria pielăriei, care fără ei nu ar exista. Sunt îndopați în neștire și chinuiți doar pentru a fi apoi uciși, la scurt timp. Refuz să fiu părtaș la cruzimea față de animale. Și nu înțeleg cum cineva care vede astfel de lucruri mai poate consuma carne. Este o barbarie, este absurd!”, declară starul.

„Nu-l costă nimic pe om să fie bun cu animalele“

„Toate fiinţele merită să trăiască fără să sufere“

Succesul filmului „Joker” l-a propulsat pe Phoenix în centrul atenției opiniei publice mai mult ca niciodată. Starul a folosit acest efect pentru a vorbi din nou despre drepturile animalelor, în cadrul campaniei de promovare a filmului. „Urmările pe care consumul de carne le are asupra mediului înconjurător sunt devastatoare. Pentru mine, drepturile animalelor sunt extrem de importante, iar veganismul a fost întotdeauna viața mea. Dacă am putea să privim existența prin ochii celor care nu cuvântă, ne-am da seama că în interior suntem la fel și toate ființele merită să trăiască fără să sufere”, detaliază starul. Și, pentru că este un celebru exemplu personal, Phoenix s-a implicat și în campania organizației globale Veganuary, care încurajează oamenii să nu mai consume carne măcar pentru o lună. „Dacă priviți spre schimbările climatice și violența care domină sistemul prin care ne asigurăm hrana și vă simțiți neputincioși sau vreți să schimbați ceva, să știți că puteți. Acum. Înscrieți-vă și deveniți vegani chiar din această lună. Mai mult ca niciodată, lumea trebuie să audă acest mesaj”, recomandă Phoenix.